„Mâine la Judecătoria Pecersk din Kiev se va examina plângerea avocaţilor ucraineni ai lui Platon cu privire la legalitatea extrădării. Se va pronunţa pe partea pro sau contra a legalităţii extrădării. Apărătorii au un volum mare de probe pentru a declara ilegală extrădarea. Formal, instanţa de la Kiev nu are niciun fel de date despre cum a dispărut din izolator Veaceslav Platon. Mâine instanţa va întreba unde este Kobalev”, a declarat apărătoarea.

„Persoana are dreptul să conteste extrădarea, iar după aceasta ea trebuie extrădată. Procedura a fost inversată, Platon a fost lipsit de acest drept. Contestarea va fi abia mâine”, a adăugat Ana Ursachi.

În acest context, avocatul explică şi consecinţele acestui proces: „Dacă acest ordin va fi declarat ilegal, vor fi consecinţe nefaste pentru cei care au semnat documentul. Nulitatea tuturor procedurilor din Republica Moldova poate fi o altă consecinţă”.

Totodată, avocata a menţionat că apărarea a solicitat recuzarea judecătorului Victor Răţoi. „Recuzarea a fost depusă de apărare şi de Platon după ostilitatea cu care l-a tratat la şedinţe”, spune avocatul, precizând că vor depune la Curtea Constituţională o sesizare privind neconstituţionalitatea unui articol din Codul de procedură penală.

Ana Ursachi a mai anunţat că ieri a fost finalizată audierea lui Veaceslav Platon, care a prezentat mai multe date despre frauda bancară. Referindu-se la aceste mărturii, apărătoarea a spus că nu poate divulga dezvăluirile făcute de clientul său din motiv că există o cerere de interdicţie.

„A spus date importante cum s-a comis cea mai mare fraudă bancară. A fost înaintată o cerere prin care nu putem spune ce a declarat Platon. Plahotniuc a luat ultimele măsuri în acest dosar acum. Am contestat acest lucru”, a explicat Ana Ursachi.

Precizăm că judecătorii sunt în deliberări şi urmează să decidă dacă Platon va fi eliberat sau nu.