Surse sigure au decla­rat pen­tru ZdG că în dosar ar mai fi reţi­nuţi Matei Doho­taru, direc­to­rul Depar­ta­men­tu­lui supra­ve­ghere ban­cară şi Vla­di­mir Ţurcan, direc­tor al Depar­ta­men­tu­lui regle­men­tare şi autorizare,care ante­rior a ocu­pat func­ţia de şef al Depar­ta­men­tu­lui supra­ve­ghere ban­cară.

Emma Tăbârţă a deţi­nut fun­cţia de vice­gu­ver­na­toare încă din 2008. Ea a obţi­nut, la fel ca şeful său,  Dorin Dră­gu­ţanu, în 2010, un cre­dit pre­fe­renţial de 2 mili­oane de lei, cu o dobândă de doar 0,5%, de la BNM. Banii urmează a fi ram­bu­r­saţi timp de 15 ani, res­pec­tiv, până în 2025. Pe lângă acest cre­dit, pen­tru care Tăbârţă şi-a pus în gaj apar­ta­men­tul de 123,7 m.p. din cen­trul Chi­şi­nă­u­lui, aceasta mai are pe numele său şi alte cre­dite: unul de 16500 de euro (340 mii de lei), luat tot în 2010, cu o rată a dobân­zii de 12,5%, şi altul de 400 mii de lei, luat în 2012, cu o rată a dobân­zii de 6%. Şi soţul său, Ion Echim, are două cre­dite: unul de 76 mii de euro, con­trac­tat în 2013, şi altul, tot din 2013, de 600 mii de lei, luat fără dobândă (!).

Pe lângă apar­ta­men­tul din cen­trul Chi­şi­nă­u­lui, „dotat” cu garaj, Emma Tăbârţă deţine şi o casă în comuna Stă­u­ceni, la câţiva kilo­me­tri de capi­tală. Imo­bi­lul este eva­luat de expe­rţii cadas­trali la peste 1 milion de lei, preţul de piaţă fiind însă mult mai mare. Casa are 126 m. p. şi a fost pro­cu­rată de Emma Tăbârţă în 2010, după ce, ante­rior, pe ea fusese pus seches­tru, imo­bi­lul fiind con­struit de o altă per­soană, în baza unui cre­dit ban­car obţi­nut de la Come­rţ­bank. În 2012, în urma unui con­tract de dona­ţie, Ion Echim, soţul vice­gu­ver­na­toa­rei, a deve­nit pro­pri­e­tar al unei jumă­tăţi din imo­bil. Echim, soţul Emmei Tăbârţă, este fos­tul adjunct al direc­to­ru­lui gene­ral al Agenţiei Naţio­nale pen­tru Pro­te­cţia Con­cu­renţei, acum Con­si­liul Con­cu­renţei. Între timp, acesta a ple­cat din cadrul insti­tu­ţiei şi s-a lan­sat în afa­ceri. Con­form CÎS, Ion Echim este fon­da­to­rul şi admi­nis­tra­to­rul fir­mei „Sun­grain Group”, din str. Vero­nica Micle 1, cu acti­vi­tăţi în agri­cul­tură (cul­tura plan­te­lor cere­a­li­ere, a legu­me­lor etc.). Acest SRL este, la rându-i, fon­da­to­rul altei firme, „Sun­grain Agro”, cu ace­leaşi acti­vi­tăţi. SRL-ul este admi­nis­trat de un cetă­ţean ucrai­nean, Via­ce­slav Khi­mich, şi îşi are sediul într-un ofi­ciu din str. Ber­nar­da­zzi.

În luna sep­tem­brie 2014, CNI a ini­ţiat, din ofi­ciu, con­troale în pri­vinţa con­du­ce­rii BNM.  Emma Tăbârţă era sus­pec­tată că nu a decla­rat firma soţu­lui. În febru­a­rie 2015 însă, CNI a cla­sat cauza, moti­vând prin fap­tul că soţul vice­gu­ver­na­toa­rei a deve­nit fon­da­tor şi admi­nis­tra­tor de firmă în 2014, în timp ce insti­tu­ţia a veri­fi­cat decla­ra­ţia ei pe 2013.

Centrul Naţional Anticorupţie va oferi mai multe detalii astăzi, la ora 12:00, în cadrul unui briefing de presă.