O hotărâre în acest sens a fost pronunţată de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului în cauza Casian împotriva Republicii Moldova şi a Federaţiei Ruse. Moscova a fost găsită responsabilă de încălcarea dreptului de proprietate a reclamantului.

Cauza respectivă este printre primele în care Curtea Europeană s-a pronunţat în ceea ce priveşte ilegalitatea acţiunilor structurilor separatiste care sechestrează sau aplică amenzi faţă de posesorii automobilelor cu numere de înregistrare moldoveneşti care tranzitează teritoriul regiunii transnistrene.

În februarie 2007, automobilul reclamantului Petru Casian a fost sechestrat de către reprezentanţii aşa-zisului post vamal instalat de către forţele separatiste la intrarea în satul Lunga, pe motiv că ar fi încălcat termenul de şedere în regiunea transnistreană. Pentru a-şi recupera automobilul, reclamantul a fost nevoit să achite o „amendă” în valoare de aproximativ 30 de euro.

Cu toate acestea bunul i-a fost returnat abia la sfârşitul lunii martie a aceluiaşi an. 

În cererea depusă la Înalta Curte, reclamantul s-a plâns în temeiul Art. 1 al Protocolului 1 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului şi anume încălcarea dreptului la proprietate ca urmare a sechestrării automobilului şi obligarea de a achita o amendă ilegală. Curtea a constatat cu votul a 6 împotriva 1 că a existat violarea dreptului de proprietate în acest sens. Curtea a dispus achitarea prejudiciilor materiale, morale şi a costurilor de asistenţă juridică în sumă totală de 3530 de euro.

În faţa instanţei reclamantul Petru Casian a fost reprezentat de jurişti şi avocaţi din cadrul Promo-LEX.