Potrivit unui raport al Ministerului Justiţiei, cele mai mari despăgubiri, de peste un milion 400 de mii de lei, au fost plătite pentru că autorităţile nu s-au grăbit să pună în aplicare unele hotărâri judecătoreşti irevocabile, pronunţate în favoarea unor persoane fizice sau juridice. Aşa s-a întâmplat, de exemplu, în cazul unui bărbat care a primit de la stat 245 de mii de lei, întrucât a trebuit să aştepte mai bine de şapte ani până să intre în posesia unei locuinţe de serviciu.

Statul a mai pierdut 620 de mii de lei după ce a fost obligat de CEDO să ofere despăgubiri unor persoane care au fost maltratate în inspectoratele de poliţie din ţară.

În alte cazuri, unii reclamanţi au cerut la CEDO condamnarea Republicii Moldova pentru condiţiile inumane de detenţie, pentru care Guvernul a plătit anul trecut peste 440 de mii de lei.

Bugetul de stat a sărăcit cu 185 de mii de lei şi pentru unele declaraţii făcute de liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, încă în perioada mandatului său de preşedinte al ţării, la adresa fostului deputat Vitalia Pavlicenco.

În total, anul trecut, statul a plătit şase milioane 724 de mii de lei pentru că instanţele naţionale au încălcat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. În 2014, suma despăgubirilor pentru procesele pierdute la CEDO a constituit opt milioane 769 de mii de lei.