Novikov, avocatul care a apărat-o pe Nadejda Savcenko în dosarul fabricat de Moscova, afirmă că Platon poate fi extrădat numai dacă autorităţile de la Kiev nu-l vor recunoaşte ca fiind cetăţean al Ucrainei.

„Astăzi am preluat dosarul privind extrădarea în RM a omului de afaceri Veaceslav Kobalev (Platon). Extrădarea este posibilă numai dacă Ucraina nu-l va recunoaşte pe Veaceslav ca fiind cetăţean al său. Acum autorităţile suspectează că paşaportul ucrainean emis în 2002 este fals. În realitate însă dovada obţinerii unei cetăţenii nu este un paşaport de hârtie, dar este motivul obţinerii ei în 1992. Nu s-a întâmplat ca Ucraina să-şi extrădeze vreun cetăţean indiferent cum ar fi acesta bun sau rău”, a declarat Ilia Novikov.

Apărătorul lui Platon a menţionat că mâine va oferi mai multe detalii în cadrul unei conferinţe de presă.

„Astăzi spre seară a apărut zvonuri că Veaceslav Platon ar putea fi transportat la Chişinău fără să se mai ţină cont de normele legale. Dacă mâine se dovedeşte că aceste zvonuri sunt adevărate, va fi un semn foarte rău”, a adăugat Ilia Novikov.


 
Veaceslav Platon este acuzat de procurorii de la Chişinău că ar fi beneficiarul unui miliard de lei, furat prin intermediul mai multor firme off-shore de la Banca de Economii. Dacă va fi extrădat în Moldova, el riscă până la 25 de ani de puşcărie pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari şi spălare de bani.

Anterior, Platon a respins acuzaţiile şi a declarat că dosarul penal i-a fost deschis la comanda oligarhului Vladimir Plahotniuc, pentru devierea atenţiei publice de la adevăratul beneficiar al „jafului secolului”. Plahotniuc nu a comentat acuzaţiile.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.