Dosarul este examinat de către judecătorul Aureliu Postică. Şedinţa a durat aproape trei ore, iar în sală au fost prezenţi şi oficiali de la Ambasada Germaniei, OSCE, dar şi Misiunea norvegiană de Experţi NORLAM. Apărarea magistratei Domnica Manole a prezentat o plângere cu argumente suplimentare şi a indicat o serie de abateri procedurale în ordonanţa de începere a urmăririi penale.

De partea cealaltă, procurorul delegat pentru proces a respins învinuirile, menţionând că instituţia pe care o reprezintă a acţionat legal.

Domnica Manole spune că va demonstra că dosarul este o hărţuială pentru decizia sa de a obliga CEC-ul să iniţieze referendumul iniţiat de Platforma DA.

Şi fostul coleg din sistemul de drept, ex-procuror al municipiului Chişinău, Ivan Diacov, care a asistat la şedinţă, susţine că există abateri.

Următoarea şedinţă a fost fixată pentru joi, atunci când va avea loc etapa dezbaterilor judiciare. Amintim că acum trei luni CSM i-a permis Procuraturii Generale să iniţieze urmărirea penală pe numele Domnicăi Manole, în urma deciziei de a obliga Comisia Electorală Centrală să organizeze referendumul republican de modificare a Constituţiei, proces pentru care au semnat peste 400 de mii de oameni. Hotărârea a fost criticată de reprezentanţi ai societăţii civile şi a provocat nedumerirea Delegaţiei Uniunii Europene şi a Ambasadei Statelor Unite la Chişinău. Ulterior, decizia CSM a fost atacată la CSJ. În pofida neexaminării cauzei, procurorii au demarat urmărirea penală şi au luat calculatorul din biroul Domnicăi Manole.


Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.