Pentru şedinţa de astăzi a fost modificat completul de judecători. Astfel, Domnica Manole a depus o cerere prin care a solicitat ca unii judecători să fie înlăturaţi. Completul de judecători a respins solicitarea Domnicăi Manole prin care aceasta a cerut abţinerea de la examinare a magistraţilor Ion Druţă, Iulia Sîrcu, Iuliana Oprea şi Mariana Pitic. Totodată, completul a respins astăzi şi alte cereri depuse de Domnica Manole.

„Sunt indignată de faptul că a fost anulată cererea de abţinere pe care eu înaintat-o judecătorilor, anume a judecătorului Ion Druţă, din considerentul că am fost raportor pe cauza cu privire la tragerea la răspundere a acestor patru judecători”, a spus Domnica Manole.

Procesul, care s-a desfăşurat pe fundalul unui protest de susţinere a magistratei care a obligat CEC să iniţieze referendumul de modificare a Constituţie, a fost amânat. Manifestanţii au scandat „Jos mafia!” şi „Vrem o justiţie corectă!”.

În acest context, Domnica Manole a declarat că şedinţa de astăzi a demonstrat că deja a fost luată o hotărâre, dar care nu va fi în favoarea ei. „Procesul de astăzi mi-a creat impresia că deja lucrurile sunt soluţionate. După cum s-a exprimat doamna preşedinte: „Veţi ajunge la CEDO”. Asta prezumă că deja este o hotărâre care nu va fi în favoarea mea. Deoarece eu pot să apelez la CEDO doar în situaţia când nu pot să-mi soluţionez problemele sau nu îmi vor fi apărate drepturile la nivel naţional. Despre ce justiţie independentă putem vorbi în situaţia dată, când din start mi s-a spus că voi ajunge la CEDO”, a declarat Domnica Manole.

„Acest proces este o încălcare a principiilor independenţei puterii judecătoreşti, este un atac fără precedent la independenţa puterii judecătoreşti. Este o sperietoare pentru toţi judecătorii care vor îndrăzni să pronunţe hotărâri bazate pe prevederile legale. Deja unii judecători au frică ca nu cumva să fie pornită urmărirea penală şi în privinţa lor. Este un lucru foarte grav. Nu mai putem vorbi de justiţie în Republica Moldova, nu mai putem vorbi de dreptate în Republica Moldova”, a adăugat magistrata.

Şi avocatul judecătoarei, Viorica Grecu, a menţionat că în cadrul procesului s-a confruntat cu un şir de probleme procesuale. „Încheierea privind formarea noului complet ne-a fost înmânată cu zece minute înainte de proces şi nu a fost publicată pe site. În încheiere se motivează că judecătorii excluşi din precedentul complet sunt plecaţi în concedii anuale de odihnă, dar noi ştim că graficul este stabilit la începutul anului şi astfel că se cunoştea că aceştia vor lipsi”, a menţionat avocatul.

Următoarea şedinţă în acest proces se va desfăşura pe 15 septembrie curent.

Amintim că Domnica Manole, magistrata care a dat undă verde pentru referendumul de modificare a Constituţiei, a fost pusă sub urmărire penală după ce CSM a dat curs demersului procurorului general interimar, Eduard Harunjen, privind ridicarea imunităţii magistratei. Potrivit lui Harunjen, Domnica Manole s-ar face vinovată de emiterea unei decizii ilegale şi depăşirea competenţelor prin faptul că şi-a permis interpretarea Constituţiei.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.