Noua pro­cu­ra­tură a fost for­mată în baza a două secţii, cea pri­vind exer­ci­ta­rea urmă­ri­rii penale pe cauze exce­pţio­nale şi Secţia con­du­cere a urmă­ri­rii penale în orga­nele cen­trale ale Minis­te­ru­lui Afa­ce­ri­lor Interne (MAI) şi Ser­vi­ci­u­lui Vamal (SV), ambele din cadrul Dire­cţiei exer­ci­tare şi con­du­cere a urmă­ri­rii penale din cadrul Pro­cu­ra­tu­rii Gene­rale (PG).

Şase şefi şi salarii de peste 20 mii de lei

Printr-un ordin sem­nat de Edu­ard Haru­n­jen, pro­cu­ro­rul gene­ral inte­ri­mar, şef inte­ri­mar al noii Pro­cu­ra­turi a fost desem­nat Nico­lae Chi­to­ro­agă, care con­du­cea Dire­cţia în baza căreia s-a for­mat noua enti­tate. Chi­to­ro­agă urmează să exer­cite inte­ri­ma­tul fun­cţiei „până la ocu­pa­rea ei în con­di­ţi­ile legii”. Surse din cadrul PG susţin însă că Chi­to­ro­agă va fi cel care va câş­tiga con­cur­sul care se va anu­nţa pen­tru şefia aces­tei insti­tu­ţii. Prin ordi­nul lui Edu­ard Haru­n­jen, Chi­to­ro­agă va avea, cel puţin la etapa ini­ţi­ală, nu mai puţin de cinci adjun­cţi: Cor­ne­liu Bra­tu­nov, cel care a con­dus Secţia exer­ci­tare a urmă­ri­rii penale pe cauze exce­pţio­nale, Vale­riu Bodean, care con­du­cea Secţia con­du­cere a urmă­ri­rii penale în orga­nele cen­trale ale MAI şi SV, Lucreţia Zaha­ria şi Ser­giu Miti­telu, până acum pro­cu­rori în cadrul secţiei con­duse de Bodean, şi Vasile Sto­ia­nov, cel care, până la 1 august, era pro­cu­ror în cadrul Secţiei exer­ci­tare a urmă­ri­rii penale pe cauze exce­pţio­nale.

Nico­lae Chi­to­ro­agă va ridica, la sfârşit de august 2016, un sala­riu sub­stanţial mai mare faţă de cel de până acum. Ast­fel, con­form ordi­nu­lui sem­nat de Haru­n­jen, sala­riul şefu­lui Pro­cu­ra­tu­rii pen­tru Com­ba­te­rea Cri­mi­na­li­tă­ţii Orga­ni­zate şi Cauze Spe­ci­ale (PCCOCS) va fi echi­va­len­tul a 4,5 sala­rii medii pe eco­no­mie. Acesta va fi supli­nit cu un spor în mărime de 15% faţă de sala­riul de fun­cţie pen­tru cali­ta­tea de şef. Ast­fel, Chi­to­ro­agă ar putea ridica, lunar, nu mai puţin de 25 mii de lei. Adjun­cţii săi vor primi, la fel, 4,5 sala­rii medii pe eco­no­mie (5050 de lei este sala­riul mediu pe eco­no­mie pen­tru anul 2016, sta­bi­lit de Guvern) şi un spor de 12%. Pro­cu­ro­rii sim­pli din cadrul aces­tei pro­cu­ra­turi vor încasa, lunar, 4,32 sala­rii medii pe eco­no­mie, adică aproape 22 mii de lei. Prin ordi­nul pro­cu­ro­ru­lui gene­ral inte­ri­mar, 43 de pro­cu­rori au fost trans­fe­raţi în această nouă pro­cu­ra­tură, 37 din­tre ei urmând să fie pro­cu­rori de rând.

Edu­ard Haru­n­jen, pro­cu­ro­rul gene­ral inte­ri­mar, pre­ci­zează că PCCOCS are cinci procurori-şefi adjun­cţi pen­tru că noua insti­tu­ţie a fost cre­ată după mode­lul Pro­cu­ra­tu­rii Anti­co­ru­pţie şi că doi din­tre ei vor con­duce sub­di­vi­ziu­nile din nord şi sud ale insti­tu­ţiei, iar alţi trei vor activa de la sediul cen­tral. „Toţi pro­cu­ro­rii care erau în cele două secţii în baza cărora s-a for­mat au venit în noua pro­cu­ra­tură. Nu a rămas nimeni fără lucru. Când vor fi con­cur­su­rile? Acum se ela­bo­rează regu­la­men­tul CSP. El se scrie împre­ună cu par­te­ne­rii de dezvol­tare. După ce va fi gata regu­la­men­tul CSP-ului, care va avea un com­par­ti­ment spe­cial, dedi­cat moda­li­tă­ţii petre­ce­rii con­cur­su­ri­lor, inclu­siv cel pen­tru fun­cţia de pro­cu­ror gene­ral, vom pur­cede la orga­ni­za­rea lor. Cred că luna aceasta lucru­rile se vor defi­ni­tiva şi se va trece la orga­ni­za­rea con­cur­su­ri­lor”, menţio­nează Haru­n­jen.

Trecutul şefului interimar al noii procuraturi

Nico­lae Chi­to­ro­agă, cel care con­duce, deo­cam­dată ca inte­ri­mar, PCCOCS, este pro­cu­ror încă din anii ʼ90. După fon­da­rea Cen­tru­lui pen­tru Com­ba­te­rea Cri­me­lor Eco­no­mice şi a Coru­pţiei (CCCEC), Chi­to­ro­agă a fost şeful Dire­cţiei Urmă­rire Penală a insti­tu­ţiei, iar ulte­rior a acti­vat şi în cadrul Minis­te­ru­lui Afa­ce­ri­lor Interne. Şefia lui Chi­to­ro­agă de la CCCEC a coincis cu dosare de rezo­nanţă instru­men­tate împo­triva unor poli­ti­cieni sau fun­cţio­nari care erau în opo­zi­ţie cu guver­na­rea comu­nistă de atunci, Sera­fim Ure­chean, Vla­di­mir Şar­ban sau Con­stan­tin Bec­ciev. Tot în acea peri­oadă, Cen­trul îl aresta pe Vic­tor Ţur­can, pe atunci preşe­dinte al Vic­to­ri­a­bank, într-un dosar de rezo­nanţă. În acea peri­oadă, banca a fost sus­pusă unui atac de tip rai­der. Presa a scris că Chi­to­ro­agă este naşul lui Igor Popa, actu­a­lul şef al Pro­cu­ra­tu­rii mun. Chi­şi­nău, dar şi cumă­tru cu fos­tul pro­cu­ror gene­ral, Vale­riu Gur­bu­lea.

În 2013, Andrei Pân­tea, care după demi­sia lui Vale­riu Zubco a deve­nit pro­cu­ror gene­ral inte­ri­mar, a cerut Con­si­li­u­lui Supe­rior al Pro­cu­ro­ri­lor (CSP) tra­ge­rea la răs­pun­dere dis­ci­pli­nară a pro­cu­ro­ru­lui Chi­to­ro­agă. În demer­sul său, Pân­tea informa con­si­liul că în urma veri­fi­că­ri­lor efec­tu­ate „s-au sta­bi­lit mai multe defi­cienţe în acti­vi­ta­tea pro­cu­ro­ru­lui Nico­lae Chi­to­ro­agă, aces­tea fiind rezul­ta­tul înde­pli­ni­rii neco­res­pun­ză­toare a obli­ga­ţi­i­lor de ser­vi­ciu”. Potri­vit demer­su­lui, pro­cu­ro­rul Nico­lae Chi­to­ro­agă nu a ela­bo­rat pro­grame de acti­vi­tate a Dire­cţiei exer­ci­tare şi con­du­cere a urmă­ri­rii penale nici pen­tru anul 2012, nici pen­tru anul 2013, nu a pre­zen­tat acte care ar con­firma orga­ni­za­rea şi coor­do­na­rea acti­vi­tă­ţii sub­di­vi­ziu­nii, nu exista infor­ma­ţie scrisă des­pre şedinţele con­vo­cate în cadrul Dire­cţiei şi nu erau pre­zen­tate pro­pu­neri pen­tru pla­nul de acti­vi­tate al PG. Tot­o­dată, Pân­tea făcea refe­rire şi la o serie de aba­teri de la norma legală admise de pro­cu­rori din sub­or­di­nea lui Chi­to­ro­agă. Doar că, pro­pu­ne­rea nu a fost susţi­nută de mem­brii CSP, care au refu­zat să fie ini­ţi­ată o pro­ce­dură dis­ci­pli­nară pe numele lui Chi­to­ro­agă. „Con­si­liul reţine că defi­cienţele evo­cate refe­ri­tor la acţiu­nile şi modul de comu­ni­care a procurorului-şef al Dire­cţiei exer­ci­tare şi con­du­cere a urmă­ri­rii penale Nico­lae Chi­to­ro­agă cu pro­cu­ro­rii din sub­or­dine, nee­la­bo­ra­rea pro­gra­me­lor de acti­vi­tate a sub­di­vi­ziu­nii pe care o con­duce şi lipsa infor­ma­ţiei des­pre con­vo­ca­rea pro­cu­ro­ri­lor în şedinţe ope­ra­tive nu pot fi con­si­de­rate drept aba­teri dis­ci­pli­nare…”, se pre­ciza în hotă­rârea CSP. Nico­lae Chi­to­ro­agă nu a răs­puns la ape­lu­rile repe­tate ale ZdG.

Averea şefului PCCOCS

Con­form ulti­mei decla­ra­ţii dis­po­ni­bile cu pri­vire la veni­turi şi pro­pri­e­tate depuse de Nico­lae Chi­to­ro­agă, aflăm că pro­cu­ro­rul deţi­nea două apar­ta­mente, unul de 53 m.p., pro­cu­rat în 2005, şi altul de 144,8 m.p., al cărui pro­pri­e­tar a deve­nit în 2012, în urma unui con­tract de cesiune. Chi­to­ro­agă menţiona că deţine şi un auto­mo­bil de model Toyota, fabri­cat în 2007 şi dobân­dit în 2013 prin pro­cură. ZdG va reveni la acest subiect în edi­ţi­ile urmă­toare.

Diacov: „A fost creată, din start, pentru un cerc îngust de persoane”

Sediul PCCOCS este pe bd. Şte­fan cel Mare şi Sfânt 73, iar con­form legi­sla­ţiei, publi­cată în Moni­to­rul Ofi­cial din 30 iulie 2016, noua enti­tate va exer­cita urmă­ri­rea penală în cazul infra­cţiu­ni­lor cu carac­ter tero­rist, va com­bate clo­na­rea, geno­ci­dul, ban­di­tis­mul, cri­mele grave, tră­da­rea de patrie, eva­ziu­nea fis­cală sau con­tra­banda. „Pro­cu­ra­tura nou-creată nu are şanse, în viziu­nea mea, să devină o insti­tu­ţie în inte­re­sul naţiu­nii, fiindcă ea a fost cre­ată, din start, pen­tru un cerc îngust de per­soane. Eu sunt con­vins că nu va fi niciun fel de con­curs ade­vă­rat, pen­tru că totul este cunos­cut de mai demult. Tot­o­dată, com­pe­tenţele pe care le are această pro­cu­ra­tură sunt subiec­tive, pe inte­rese. Sunt alese arbi­trar arti­cole din Codul Penal din dife­rite dome­nii, unde există inte­rese. În pri­mul rând, noi nu avem noţiune juri­dică de cri­mi­na­li­tate orga­ni­zată. Eu con­si­der că această pro­cu­ra­tură nu va face ima­gine pro­cu­ro­ri­lor, dim­po­trivă. Cu sigu­ranţă, ar putea să se trans­forme într-o bâtă poli­tică”, susţine Ion Dia­cov, fos­tul şef al Pro­cu­ra­tu­rii Chi­şi­nău.

Sursa: Ziarul de Gardă