Totodată, Sergiu Sagaidac a mai menţionat că atât timp cât Ilan Shor se va afla în libertate, el va influenţa martorii şi va distruge  unele probe din această anchetă.  Declaraţiile au fost făcute în cadrul uni interviu pentru crimemoldova.com.

„Aflarea în libertate a lui Shor poate prejudicia ancheta prin influenţarea martorilor şi distrugerea anumitor probe”, a declarat Sergiu Sagaidac.

Mai  mult, fostul şef de la Banca Socială a vorbit şi despre arestarea lui Veaceslav Platon: „El urmează să aibă parte de un proces echitabil, dar nu de un show regizat ca în cazul lui Shor. De aceea s-a solicitat amânarea extrădării lui Platon până la audierea acestuia de către reprezentanţii FBI şi Departamentului Justiţie al SUA. Chiar şi fiind în calitate de bănuit, el are dreptul de a depune depoziţii”.

„Cu părere de rău, în Republica Moldova situaţia este de aşa natură că instituţiile de stat sunt capturate şi nu sunt independente din punct de vedere instituţional. Dacă Platon va fi extrădat până la audierea de către autorităţile din Statele Unite, există un risc ca acesta să nu depună depoziţii. Să nu i se permită să depună depoziţii. În cazul lui Shor, lui i se permite să depună acele depoziţii doar care îi sunt permise. În cazul în care se va reuşi audierea lui de către organele de anchetă ale SUA, se vor elucida multe aspecte, luând în considerare că domnul Platon cunoaşte mecanismele prin care s-a comis această fraudă bancară şi persoanele care au beneficiat. Pe Platon l-au arestat aşa de operativ şi acum pentru a-l readuce la tăcere”, a adăugat Sergiu Sagaidac.

Precizăm că fostul angajat al Băncii Sociale a declarat că fără implicarea lui Plahotniuc nu ar fi fost posibil jaful secolului: „Evident că fără implicarea domnului Plahontiuc nu ar fi fost posibile aceste fraude. De aici este şi importanţa depoziţiilor martorilor, depoziţii care cu certitudine vor duce la beneficiari. Chiar în autodenunţul lui Ilan Shor el scrie negru pe alb că în septembrie 2014, el şi Vlad Filat au fost convocaţi în şedinţă la hotelul Codru, de către nimeni altul decât Plahotniuc”.

Amintim că mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au condamnat eliberarea controversatului om de afaceri Ilan Shor din izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie.

„Încă o scuipare în faţa poporului. Judecătoria lui Plaha - „самый гуманный суд” (n.r. - cea mai omenească instanţă de judecată) faţă de cel care a fost unealta principală pentru devalizarea sistemului bancar”, a declarat Alexandru Slusari.

„Un Ilan Shor eliberat pe motiv că are indigestie de la lintea din farfuria detenţiei sale provizorii este o palmă zdravănă trasă mersului investigaţiei fraudei bancare (BEM) şi un motiv profund de protest din partea cetăţeanului revoltat. Indiferent cum îşi spun astăzi aceşti procurori anticorupţie, unii dintre ei nu-şi vor putea niciodată învinge inhibiţiile şi, probabil, scheletele din dulapuri”, a comentat fostul ambasador.