Asta în ciuda faptului că reprezentantul SIS a invocat mai multe abateri comise de magistratul Judecătoriei sectorului Centru. Printre acestea, emiterea unor decizii dubioase şi legături cu un personaj din lumea interlopă, parte într-un dosar examinat de el, care i-ar fi făcut mai multe daruri. Toate învinuirile au fost respinse de Ion Ţurcan.

Colegiul Disciplinar este structura care nu i-a aplicat pedeapsă disciplinară judecătorului Ion Ţurcan întrucât în opinia membrilor care au examinat dosarul nu s-a constatat nicio abatere. Dosarul a ajuns pe masa membrilor CSM în urma unei sesizări a directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate.

"SIS dispune de informaţii ce denotă relaţii de interes dubios între Ion Ţurcan şi controversatul om de afaceri Ion Vînaga, cunoscut pentru legături cu lumea interlopă", notează Mihai Balan în document.

La şedinţa CSM s-au prezentat toate părţile. Reprezentantul SIS a cerut să fie anulată hotărârea Colegiului şi aplicată o pedeapsă pe numele lui Ion Ţurcan, invocând mai multe nereguli.

Răspunsurile oferite de judecător au trezit nedumerirea unor membri ai CSM.

Ion Vînaga nu a fost de găsit pentru a comenta acuzaţiile SIS. Decizia CSM poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiţie. Nu este pentru prima dată când numele magistratului este implicat în scandaluri.

Acum cinci ani, Ziarul de Gardă a scris că Ion Ţurcan ar fi judecător raider în urma unei decizii în cazul Universalbank, când acţiunile băncii au trecut în proprietatea unui off-shore din Panama.