Potrivit avocatului Jurnal TV, cererea de chemare în judecată a Consiliului Concurenţei avea scopul de a obliga instituţia să-i împiedice pe Vladimir Plahotniuc şi Dan Lozovan să monopolizeze piaţa media şi să tragă la răspundere Consiliul Coordonator al Audiovizualului, care ar fi acordat frecvenţe ilegal. După ce dosarul a fost examinat timp de doi ani şi jumătate în şedinţe secrete, judecătoarea Djeta Chistol a respins cererea, considerând-o drept neîntemeiată. 

La pronunţarea deciziei au fost prezenţi reprezentantul Consiliului Concurenţei şi cel al Radio Media Group, companie care aparţine oligarhului Vladimir Plahotniuc. Solicitaţi pentru comentarii, ambii au spus că nu au împuterniciri să le facă.

Avocatul Jurnal TV, Dumitru Pavel, a calificat decizia drept una inechitabilă. 

„Jurnal de Chişinău Plus a iniţiat un dosar în instanţa de judecată, căreia i-a fost solicitată implicarea în luarea acestui act şi, respectiv, obligarea instituţiei de stat să documenteze corespunzător cazul şi să constate aceste ilegalităţi şi să prescrie încetarea lor. Cu regret, instanţa de judecată nu a luat în considerare niciun argument de-al nostru, vom vedea deja motivarea, dar atâta timp cât cerinţele noastre şi argumentele noastre au fost respinse, constatăm că nu a avut loc o judecare echitabilă”, susţine avocatul.

Mai mult, potrivit lui Dumitru Pavel, pe parcursul a doi ani Consiliul Coordonator al Audiovizualului a eliberat peste 50 de licenţe de emisie mai multor posturi de radio şi TV cu acoperire naţională, ai căror beneficiari s-au dovedit a fi Vladimir Plahotniuc şi Dan Lozovan.

„În rezultatul acestei investigaţii s-a constatat că, de fapt, în spatele posturilor de televiziune care obţineau licenţă stau două persoane: Vladimir Plahotniuc şi Dan Lozovanu. S-a constatat că CCA a susţinut crearea unui monopol în domeniul audiovizualului din RM. Toate aceste acţiuni au fost deplânse Consiliului Concurenţei, care pe parcursul a aproximativ un an şi jumătate le-a examinat, a încetat sau a respins solicitarea noastră de a constata şi sista aceste acţiuni ilegale pe diferite motive. De fapt, motivul a fost unul - o investigare ineficientă a celor expuse de noi”, a mai declarat Dumitru Pavel.

Şi preşedintele Asociaţiei pentru Dezvoltarea Culturii şi Protecţiei Drepturilor de Autor şi Conexe Apollo, Vasile Năstase, consideră că, prin decizia pe care a luat-o, instanţa de judecată a permis ca în Moldova să existe monopol şi concurenţă neloială. 

Avocatul Jurnal TV a declarat că va contesta decizia Judecătoriei sectorului Centru la Curtea de Apel Chişinău. 

Reprezentanţii Serviciului de presă al instanţei de judecată nu au răspuns la telefon pentru a comenta acuzaţiile la adresa instituţiei. Nu au fost de găsit nici Vladimir Plahotniuc şi nici Dan Lozovan.