Anunţul a fost făcut în plenul Parlamentului de către deputatul PLDM Grigore Cobzac, preşedintele Comisiei speciale a Parlamentului, care a verificat activitatea „Poştei Moldovei”.

„Azi urma să mai primim dovezi în cadrul acestei anchete, dar vă informez că principalul martor a fost arestat”, a menţionat Cobzac.

Sergiu Cibotaru a dezvăluit că prin intermediul Poştei Moldovei se transportă zilnic zeci de saci cu anabolizante către state din Uniunea Europeană şi SUA. Substanţele interzise ar fi camuflate în colete pe care scrie că ar conţine cărţi ori ziare.

Precizăm că astăzi a expirat termenul de activitate a comisiei. Grigore Cobzac a solicitat prelungirea acestei perioade, afirmând că nu s-a reuşit audierea martorilor. Mai mult, preşedintele comisiei a menţionat că o parte dintre documentele primite de la Serviciul Vamal erau false.

Preşedintele Comisiei a mai spus că în ultima perioadă, casa i-a fost spartă de două ori, iar hoţii i-au furat doar calculatorul, acolo unde era stocată toată informaţia colectată în urma audierilor cu privire la schema de contrabandă cu anabolizante prin Poşta Moldovei.

„Dacă învinuiţi pe cineva din Parlament de această chestiune, nu are nicio treabă”, a ţinut să comenteze preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Zeci de colete cu substanţe interzise sunt trimise zilnic prin Poşta Moldovei către ţări din Uniunea Europeană, dar şi în Statele Unite ale Americii. Aceste declaraţii au fost făcute anterior pentru JurnalTV de fostul şef al Serviciului control financiar şi audit intern al întreprinderii de stat. Sergiu Cibotaru afirmă că a descoperit o schemă de contrabandă cu anabolizante încă în anul 2012, fapt pentru care ar fi rămas fără funcţie.

El susţine că şefii instituţiei nu doar sunt la curent, dar chiar controlează afacerea ilegală. Că anabolizantele sunt camuflate în colete cu etichetă „Сărţi" sau „Broşuri" confirmă o actuală angajată a poştei, care a afirmă că a fost martoră a procesului de ambalare, în repetate rânduri. Conducerea întreprinderii de stat nu comentează. 

15 saci poştali ticsiţi cu anabolizante, adică aproape 400 de colete cu substanţe interzise, descoperite pe aeroportul internaţional în momentul în care urmau să fie urcate la bordul unui avion cu destinaţia Frankfurt. Cu această captură record s-a lăudat pe 9 februarie 2016 Serviciul de Informaţii şi Securitate, care a anunţat într-un comunicat de presă că valoarea mărfii este de câteva sute de mii de euro.

Pe colete era ştampila Poştei Moldovei şi eticheta „Cărţi"(!). Un fost angajat al Întreprinderii de stat Poşta Moldovei, ex-director al Serviciului control financiar şi audit intern, Sergiu Cibotaru, afirmă că această captură record nu este decât o picătură din cantitatea transportată anual de instituţie. Saci cu asemenea colete ar fi expediate zilnic. Cibotaru afirmă că a descoperit o schemă de contrabandă în noiembrie 2012, în urma unui control complex la Centrul de Transportare şi Prelucrare a Poştei.

Atunci Sergiu Cibotaru a întocmit un proces verbal şi a cerut explicaţii de la mai mulţi angajaţi ai poştei, dar aceştia i-ar fi spus că şefii instituţiei sunt la curent cu ce se întâmplă. În consecinţă, directorul Serviciului control financiar şi audit intern a pornit o investigaţie.

Cibotaru spune că i-a prezentat vicedirectorului întreprinderii, Sergiu Batiuşca, un raport cu privire la rezultatele anchetei interne, documentul fiind semnat de o întreagă echipă de angajaţi care efectua cercetările. Batiuşca ar fi refuzat să semneze acel raport. În schimb, a eliminat Serviciul control financiar şi audit intern din structura întreprinderii, iar Sergiu Cibotaru a rămas fără funcţie.