Manole afirmă că va demonstra că dosarul este o hărţuială pentru decizia sa de a obliga CEC-ul să iniţieze referendumul iniţiat de Platforma DA. 

Apărarea judecătoarei Curţii de Apel Chişinău cere probele care au dus la iniţierea cauzei penale întrucât consideră că astfel se va demonstra că dosarul iniţiat pe numele Domnicăi Manole este unul lipsit de temei. 

De partea cealaltă, procurorul afirmă că asemenea materiale fac parte din cauza penală şi nu se fac publice, însă consideră că cel care ar trebui să se pronunţe pe marginea acestui demers este acuzatorul care exercită nemijlocit urmărirea penală. Judecătorul Aureliu Postică a acceptat demersul avocaţilor şi a dispus să fie chemat procurorul vizat.

 În cadrul şedinţei, a mai fost pus în discuţie şi caracterul procesului de judecată: public sau închis. 

După câteva minute de deliberări, instanţa a decis: Desfăşurarea în şedinţă judiciară publică a procesului de judecată la examinarea plângerii depuse de avocatul Emanoil Ploşniţă în interesele petiţionarului Domnica Manole cu privire la declararea nulităţii ordonanţei de pornire a urmăririi penale.

Următoarea şedinţă a fost fixată pentru data de 22 august.

Amintim că, acum două luni, CSM i-a permis Procuraturii Generale să iniţieze urmărirea penală pe numele Domnicăi Manole, în urma deciziei de a obliga Comisia Electorală Centrală să organizeze referendumul republican de modificare a Constituţiei, proces pentru care au semnat peste 400 de mii de oameni.

Hotărârea a fost criticată de reprezentanţi ai societăţii civile şi a provocat nedumerirea Delegaţiei Uniunii Europene şi a Ambasadei Statelor Unite la Chişinău. Ulterior, decizia CSM a fost atacată la CSJ. În pofida neexaminării cauzei, procurorii au demarat urmărirea penală şi au luat calculatorul din biroul Domnicăi Manole.