„Procuratura Generală a fost informată, recent, prin intermediul canalelor INTERPOL, despre faptul reţinerii, pe 25 iulie curent, în oraşul Kiev, a cetăţeanului Veaceslav Platon, anunţat în căutare internaţională de autorităţile noastre. Concomitent, potrivit autorităţilor competente ale Ucrainei, documentele confirmative privind aplicarea în privinţa numitului a măsurii preventive - arestul vor fi comunicate ulterior. În aceste condiţii, PG va iniţia procedura de extrădare a cetăţeanului Veaceslav Platon, în condiţiile legislaţiei naţionale şi internaţionale, prevăzute în astfel de cazuri”, se spune în declaraţia de la Procuratură.

Amintim că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) în colaborare cu Procuratura Generală a Ucrainei au anunţat ieri că au reţinut un cetăţean moldovean căutat de serviciul Interpol. Serviciile ucrainene au informat că persoana reţinută deţine cetăţenia Republicii Moldova, dar şi a Federaţiei Ruse, şi că este suspectat de spălări de bani şi fraudă în sectorul bancar.

Mandatul de arestare pe numele lui Veaceslav Platon a fost emis tot ieri, omul de afaceri fiind anunţat în căutare internaţională pentru implicare în furtul din sistemul bancar al RM. Ulterior Platon a venit cu o reacţie prin care a negat orice implicare a sa în jaful bancar şi a declarat că dosarul penal pe numele său a fost deschis la comanda oligarhului Vladimir Plahotniuc. „Prin aceste acţiuni, se urmăreşte devierea atenţiei publice de la adevăratul beneficiar al furtului - Plahotniuc”, a declarat Platon.

De menţionat că, într-un interviu acordat acum patru luni pentru RISE Moldova, Platon spunea că a fost ameninţat că va fi dat în căutare internaţională şi că pentru justiţia din Republica Moldova nu sunt necesare motive întemeiate. „Este suficient ca cineva să declare că am fost implicat. Şi doamna Beţişor (procuror CNA – n.r.) va emite o ordonanţă cu privire la punerea sub acuzare. Asta e justiţia de azi. Astăzi nu există un guvern legitim care ar acţiona în baza Constituţiei, nu există nici deputaţi, nici judecători, nici procurori independenţi”, declara Platon acum patru luni.