„Dl. Gofman este martor într-o investigaţie în curs de desfăşurare în SUA privind furtul de peste un miliard de dolari din băncile moldoveneşti. Reieşind din faptul că dl. Gofman este un martor important în cadrul acestei anchete, solicităm asistenţa birourilor dvs. prin asigurarea faptului că dl. Gofman nu este hărţuit sau supus intimidărilor”, se spune în scrisoare.

Totodată, compania care îl reprezintă pe Mihail Gofman informează organele de la Chişinău că figuranţii din anchetă ar putea întreprinde anumite măsuri pentru a obstrucţiona investigaţia şi a-l împiedica pe Mihail Gofman să colaboreze cu instituţiile SUA.

„Noi credem că indivizii asociaţi cu subiecţii acestei investigaţii pot întreprinde măsuri ilegale pentru a obstrucţiona justiţia şi pentru a-l împiedica pe dl. Gofman să îşi continue colaborarea cu oficialii federali. Vă cerem să luaţi toate măsuri rezonabile ca dl. Gofman să rămână în condiţii de siguranţă şi capabil să lucreze cu organele de drept ale SUA”, se mai spune în scrisoare.

 

Amintim că „Frontier Solutions” a mai expediat o scrisoare în adresa CNA şi PG acum două săptămâni, informându-le despre aflarea lui Mihail Gofman în SUA, unde fostul angajat al CNA a mers să informeze instituţiile americane despre schema prin care a fost scos un miliard de dolari din trei bănci moldoveneşti. Aflat la Washington, Mihail Gofman a spus tranşant că principalul beneficiar al jafului bancar este oligarhul Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşedinte al PD, iar fostul premier Vladimir Filat este beneficiarul secund. Totodată, Gofman a spus că Serghei Iaralov, controversat om de afaceri din anturajul lui Plahotniuc, a fost coordonatorul jafului.

După declaraţiile făcute de Mihail Gofman la Washington, presa americană a scris că banii contribuabililor din SUA şi Uniunea Europeană au fost folosiţi pentru a umple buzunarele oligarhilor din Republica Moldova, în frunte cu Vladimir Plahotniuc. „Este un lucru curajos să vină la Washington şi să demaşte corupţia din propriul guvern la cele mai înalte niveluri. Fără îndoială, Gofman a făcut acest lucru cu un mare risc personal nu doar pentru sine, dar şi pentru familia sa. Cercetările lui Gofman reprezintă un prim pas în aducerea de transparenţă în Guvernul Moldovei. Occidentul ar trebui să susţină eforturile sale, dar şi alte similare. Acesta este cel mai bun mod pe termen lung de a aduce Moldova în comunitatea euroatlantică”, a scris The Daily Signal.

Şi jurnaliştii de la Huffington Post au scris că miliardele acordate celor trei bănci de către Banca Naţională, sub formă de credite de urgenţă, au fost inclusiv bani oferiţi de Fondul Monetar Internaţional.

Tot după dezvăluirile făcute de Gofman în SUA, The Washington Times a calificat ceea ce s-a întâmplat în RM drept un exemplu real cum un război financiar poate distruge o ţară. „Adevărul şocant este că o mare parte din aceşti bani a fost injectată în Moldova din partea FMI şi a altor instituţii financiare occidentale. Pe scurt, banii au fost furaţi de la contribuabilii occidentali”, a menţionat autorul articolului publicat de TWT.