Judecătoarea Curţii de Apel Chişinău Domnica Manole a contestat ordonanţa procurorului general interimar Eduard Harunjen de a porni urmărirea penală pe numele ei pe motiv că aceasta nu conţine o motivaţie legală. Procurorii nu s-au prezentat însă la şedinţă, iar procesul a fost amânat pentru data de 27 iulie.

Avocaţii Domnicăi Manole susţin că se încearcă tărăgănarea cazului. 

Contactat de Jurnal TV, ofiţerul de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru, a declarat că reprezentanţii instituţiei nu s-au prezentat la şedinţă pe motiv că nu au primit citaţia.

Amintim că CSM i-a permis Procuraturii Generale să iniţieze urmărirea penală a Domnicăi Manole după ce magistrata a obligat Comisia Electorală Centrală să organizeze referendumul republican de modificare a Constituţiei, pentru care au semnat peste 400 de mii de oameni. Judecătoarea a declarat că a respectat legea şi că ar fi vorba despre o răzbunare pentru criticile anterioare, acuzaţii respinse de către şeful CSM.

Hotărârea privind urmărirea penală a Domnicăi Manole a fost criticată de reprezentanţii societăţii civile şi a provocat nedumerirea Delegaţiei Uniunii Europene şi a Ambasadei Statelor Unite la Chişinău.