Potrivit avocaţilor dosarul este motivat politic, având drept scop eliminarea lui Filat de pe arena politică, iar decizia magistraţilor este una abuzivă şi chiar ilegală.

„Noi cerem casarea totală a sentinţei cu pronunţarea unei sentinţe de achitare şi eliberarea lui Vlad Filat din sala de judecată. Contestăm decizia magistraţilor de la judecătoria Buiucani din considerentul că aceasta este una nefondată, abuzivă, nemotivată, ilegală şi nu corespunde legislaţiei naţionale şi internaţionale. Dosarul este motivat politic, iar sentinţa de condamnare face parte dintr-un spectacol bine regizat, care are scopul final de a-l exclude pe Vlad Filat de pe arena politică”, declară avocaţii fostului lider PLDM. 

Apărătorii lui Filat subliniază că instanţa a admis interpretări eronate contrare legii penale, iar magistraţii au preluat din rechizitoriu probe colectate ilegal de către procurori care sunt nepertinente, neconcludente şi neutile. 

„Sentinţa judecătoriei Buiucani nu a fost motivată nici în partea dispunerii măsurii de confiscare specială, care afectează grav dreptul de proprietate garantat de prevederile art. 1 Protocolul 1 adiţional la Convenţia CEDO. Menţionăm, în mod repetat, că Vlad Filat nu are legătură cu frauda din sistemul bancar şi nu există nici o probă în acest sens”, anunţă avocaţii. 

Totodată, avocaţii fostului prim-ministru mărturisesc că vor insista şi la Curtea de Apel ca şedinţele de judecată să fie publice.

Amintim că Vlad Filat a fost recunoscut vinovat de trafic de influenţă şi corupere pasivă fiind condamnat la 9 ani de închisoare cu executare. Magistraţii de la Judecătoria Buiucani i-au aplicat o amendă de 60 de mii de lei. Mai mult, fostului premier i-a fost pus sechestru pe bunuri de peste 4 milioane de lei şi i-a fost retras „Ordinul Republicii”.

Precizăm că acum câteva zile şi procurorii au contestat decizia luată la Judecătoria Buiucani, cerând condamnarea fostului premier la 19 ani de detenţie, catalogând sentinţa instanţei de fond ca fiind prea blândă.