„Faptul că în regiunea transnistreană predomină impunitatea pentru violări grave ale drepturilor şi libertăţilor fundamentale, este unul dintre motivele pentru care au loc astfel de cazuri de privare arbitrară de libertate. Orice administraţie, fie de jure sau de facto, este obligată să respecte drepturile omului şi trebuie responsabilizată pentru acţiunile sale”, susţine Alexandru Zubco, jurist Promo-LEX.

Potrivit Promo-LEX , în cererea sa către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, împotriva Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse, Elena Dobroviţcaia s-a plâns în temeiul Art. 3 al Convenţiei (aplicarea torturii şi tratamente inumane şi degradate în perioada de detenţie). De asemenea, reclamantul a invocat violarea Art. 5 toate aliniatele (dreptul la libertate şi siguranţă), Art. 8 (dreptul la respectarea vieţii private şi de familie) şi Art. 2 al Protocolului 4 al Convenţiei (libertatea de circulaţie).

Tânăra din Bender a fost răpită pe 16 iunie 2010 şi ţinută în calitate de ostatic de către miliţia transnistreană. Elena Dobroviţcaia se îndrepta spre universitate, pentru a se pregăti pentru examen, când a fost sunată de anchetator care i-a spus să se prezinte la sector. Anchetatorul i-a comunicat mamei fetei că Elena se află în detenţie pentru 72 de ore. Femeia a mai spus că miliţia transnistreană a ameninţat-o că îi va elibera fiica doar când ea se va prezenta la comisariat. Aceasta afirmă că problemele cu miliţia au început în momentul în care s-a adresat în mai multe instanţe de judecată pentru faptul că fiul ei a fost reţinut şi condamnat.