Reclamantul a atacat la CEDO atât Republica Moldova, cât şi Federaţia Rusă, pentru aplicarea torturii şi tratamente inumane şi degradate în perioada de detenţie, pentru violarea dreptului la libertate şi siguranţă, dar şi a dreptului la un recurs efectiv.

„Arestarea şi detenţia poliţistului Alexandru Ursu trebuie calificată ca o acţiune de intimidare şi persecutare a angajaţilor poliţiei naţionale care activează în zona de securitate. Fabricarea cauzei penale şi ulterior condamnarea poliţistului au avut drept scop denigrarea autorităţilor constituţionale care încearcă să-şi execute atribuţiile de serviciu în zona de securitate. Este o dovadă a faptului că în regiunea transnistreană nimeni nu se poate simţi în siguranţă”, a declarat Alexandru Postică, Directorul Programului Drepturile Omului.

Alexandru Ursu este fost ofiţer operativ de sector al postului de poliţie Hagimus al CPR Căuşeni, locotenent de poliţie şi a fost deţinut în perioada iulie 2009 – noiembrie 2012 în închisoare din satul Hlinaia, regiunea transnistreană.

Acesta a fost răpit la 21 iulie 2009 de către miliţienii de la Tiraspol şi acuzat de fals în acte şi escrocherie la procurarea unui imobil în stânga Nistrului. În mai puţin de un an, iulie 2009 - mai 2010 acestuia i-au fost înaintate cinci capete de acuzare, au avut loc aşa-zisele procese, iar la 19 mai 2010 o pretinsă instanţaă din Bender l-a condamnat la 15 ani privaţiune de libertate.

Ulterior, în octombrie 2012, Alexandru Ursu a fost amnistiat de liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, în urma mai multor cereri ale familiei poliţistului, ale bisericii, dar şi ale ONG-urilor.