Proiectul prevede că procuraturile specializate vor fi entităţi independente în cadrul Procuraturii, cu un buget separat, administrat de către procurorul-şef al procuraturii respective, vor avea sedii noi şi o organigramă distinctă.

Potrivit organigramei, în cele două entităţi vor activa 44 de procurori, 40 de consultanţi ai acestora, 31 de ofiţeri de urmărire penală şi de investigaţii, 10 specialişti şi 7 angajaţi în structura personalului tehnic şi administrativ. Procurorii din cadrul procuraturii specializate sunt independenţi procesual, fiind conduşi de procurorul-şef, ajutat de un adjunct ori, după caz, de adjuncţi.

Ofiţerii de urmărire penală, ofiţerii de investigaţii şi specialiştii vor fi detaşaţi de la alte instituţii pentru o perioadă de până la 5 ani, aceştia urmând a fi selectaţi în mod individual de către procurorul-şef al procuraturii specializate.

Precizăm că Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale va fi specializată în exercitarea şi conducerea urmăririi penale, reprezentarea învinuirii în instanţele de judecată în cauzele vizând infracţiunile de tortură, cele cu caracter terorist, cele comise de organizaţii criminale, precum şi în alte cauze date în competenţa sa prin lege.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.