Astfel, în perioada 2013 - 2016, persoane publice din cadrul BNS au planificat şi realizat o schemă infracţională în vederea însuşirii mijloacelor băneşti alocate pentru efectuarea recensământului populaţiei şi al locuinţelor. Din totalul cheltuielilor suportate de BNS pentru efectuarea recensământului, 1,8 milioane de lei au fost cheltuiţi în alte scopuri decât cele prevăzute iniţial.

De asemenea, investigaţiile procurorilor au relevat că, persoane publice din cadrul BNS, acţionând în complicitate cu factorii de decizie ai unei firme, au încheiat 5 contracte de achiziţii publice în valoare totală de 9,2 milioane lei. Acestea au fost semnate cu grave abateri de la prevederile legale, în condiţii favorizante pentru agentul economic respectiv, asigurându-se astfel posibilitatea însuşirii ilegale a bunurilor.

Urmărirea penală continuă, procurorii urmând să supună verificărilor şi alte aspecte ale activităţii factorilor de decizie BNS, bănuiţi de implicarea în delapidările enunţate, prin prisma comiterii unor presupuse ilegalităţi în sfera publică.