Consiliul Superior al Magistraturii a respins astăzi solicitarea procurorului general interimar de ridicare a imunităţii judecătoarei. Unii reprezentanţi ai societăţii civile se arată nedumeriţi de decizia CSM şi spun că instituţia aplică tratament inegal, invocând în acest sens cazul magistratei Manole. 

Subiectul a fost discutat cu uşile închise. Procurorul general interimar a cerut cercetarea penală a Olgăi Cojocaru din cauza deciziei emise într-un episod al fraudelor de la Banca de Economii. 

„A fost eliberat din arest preventiv domnul Gacichevici, fără ca să i se ia altă măsură preventivă. Am considerat că este o hotărâre ilegală, deoarece judecătorul a aplicat o normă eronată, care nu se aplică la acea etapă de proces. În afară de aceasta, au mai fost făcute câteva erori, în opinia noastră, grave care aduceau o bănuială rezonabilă că hotărârea ar fi fost afectată de o rea intenţie”, susţine Eduard Harunjen. 

Fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii de Economii Grigore Gacichevici a fost reţinut şi acuzat de acordarea unor credite neperformante în sumă de 260 de milioane de lei. Decizia Olgăi Cojocaru de a-l elibera a fost dictată în luna martie, însă la trei ore de la această hotărâre, procurorii i-au înaintat o nouă învinuire lui Gacichevici şi l-au reţinut din nou.

Deşi în prezent Eduard Harunjen poate contesta decizia CSM, el a spus că nu o va face.

Judecătoarea Olga Cojocaru a refuzat să facă declaraţii.

De partea cealaltă, unii reprezentanţi ai societăţii civile se arată indignaţi de hotărârea CSM. În opinia lor, Consiliul ar fi trebuit să procedeze exact ca în cazul Domnicăi Manole, a cărei imunitate a fost ridicată săptămâna trecută. 

„La distanţă de doar câteva zile, o decizie diametral opusă celei anterioare care vine să confirme de fapt că în continuare avem tot aceeaşi justiţie selectivă. Aţi văzut vreo conferinţă de presă pe subiecte de interes public, de exemplu, domnul Micu să vină cu explicaţii de ce într-un caz hotărârea este una, în celălalt caz este alta? Nu, n-aţi văzut şi nici nu o să vedeţi. De ce? Pentru că această castă este intangibilă. În acelaşi timp, acest procuror nu s-a sesizat pe niciun caz, dar ele sunt zeci de cazuri: ale judecătorilor raider, ale judecătorilor spălători de bani. Şi atunci mă întreb: asta este justiţie? Cu siguranţă că nu este justiţie”, a comentat analistul politic Victor Ciobanu.

„Este o sfidare la adresa democraţiei şi de fapt este o batjocoră faţă de sistemul judecătoresc. Nu din motive că unul ar merita, iar altul nu ar merita, nu despre asta discutăm acum. Este doar vorba de un tratament inegal care se aplică faţă de aceeaşi membri ai sistemului judecăţii. În cazul Domnicăi Manole, CSM a permis să înceapă urmărire penală, în privinţa dumneaei argumentând că de fapt nu este rolul CSM de a se expune vizavi de argumentarea cu care vine procurorul general. Ei doar permit ca judecătorul să fie cercetat penal. De ce nu au făcut acest lucru şi în cazul acestei judecătoare sau invers: nu ar fi făcut lucrul acesta în cazul Domnicăi Manole? Este un semnal deja pe faţă despre cât de acaparat este sistemul judecătoresc din Republica Moldova”, a spus şi preşedintele Asociaţiei pentru o guvernare eficientă, Olesea Stamate.

Şeful CSM nu a fost de găsit pentru comentarii.

De menţionat că numele judecătoarei Olga Cojocaru a figurat anterior în scandaluri mediatice. Ea este unul din cei trei magistraţi de la Judecătoria Buiucani care în 2014 au suspendat decizii luate de proprietarii Victoriabank şi, în pofida voinţei acţionarilor, au menţinut-o în funcţie pe managerul băncii, Natalia Politov-Cangaş. Cazul a fost cercetat de Inspecţia Judiciară, care a constatat abateri, însă Cojocaru a scăpat de pedeapsă disciplinară.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.