Preşedintele Federaţiei de Baschet ar fi oferit banii pentru ca să nu fie cercetat pentru escrocherii, însă ulterior a fost reţinut. Potrivit şefului Procuraturii Anticorupţie, denunţul a fost făcut chiar de preşedintele Federaţiei de Baschet.

Banii au fost primiţi la sfârşitul lunii februarie, începutul lui martie.

Ofiţerul reţinut este inspector superior şi activează de mai mulţi ani la CNA. În aceste condiţii, bărbatul riscă amendă de până la 120 de mii de lei sau până la 7 ani de închisoare. Acesta a fost reţinut vineri, 3 iunie.

Amintim că preşedintele Federaţiei de Baschet din Republica Moldova (FBRM) a fost reţinut pe 16 mai curent, fiind bănuit de dobândirea averii străine prin înşelăciune, în proporţii deosebit de mari. Victima este un cetăţean al Slovaciei şi susţine că a fost deposedat de 210 000 de euro.

În acest dosar au fost reţinuţi şi doi complici. Este vorba despre un electrician şi un director de SRL, ambii bănuiţi că împreună cu preşedintele Federaţiei l-au deposedat pe cetăţeanul străin de 210 000 de euro.

Potrivit informaţiilor, cei trei bănuiţi, urmărind scopul de a-l deposeda pe cetăţeanul slovac de bani, l-au convins să investească 340 000 de euro în construcţia unui complex sportiv multifuncţional pe strada Trandafirilor din Chişinău pentru Federaţia Naţională de Baschet. Asta chiar dacă FBRM nu deţinea vreun titlu de proprietate asupra terenului.

Astfel, în 2015, cetăţeanul slovac, deţinând funcţia de administrator al unei companii din ţara de origine, ar fi transferat pe conturile Federaţiei de Baschet şi ar fi transmis bănuiţilor diferite sume de bani, în numerar, în calitate de avans pentru începerea lucrărilor de proiectare a complexului sportiv. În total, suma cu care a fost prejudiciată compania slovacă este de 210 000 de euro, echivalentul pe atunci a 4 645 388 de lei conform cursului BNM.

Aceştia au fost arestaţi pentru 30 de zile.