„La solicitarea eliberării acordului de pornire a urmăririi penale şi tragere la răspundere penală a unui judecător, procurorul general, pentru a nu fi suspectat de intimidări sau descurajări la adresa judecătorilor, este obligat să anexeze la sesizare sau să invoce cel puţin un început de probă de comitere a unei infracţiuni de către judecător, în particular, dovada de rea-voinţă. Ce avem însă în cazul de faţă? Procurorul General invocă drept probe unele constatări făcute de CSJ în decizia din 22.04.2016, aparent atribuindu-le valoare de rea judecată, pe care intenţionează să le folosească ulterior în cadrul procesului penal: nimic mai mult şi cu certitudine că acestea sunt singurele sale „probe”. În şedinţa CSM din 31 mai 2016, Procurorul a declarat că nu deţine alte probe, sesizarea sa se bazează exclusiv pe constatările expuse în decizia CSJ”, se spune într-o declaraţie a Domnicăi Manole.

Magistrata susţine că CSM, în comunicatul adresat ambasadorului SUA la Chişinău, James D. Pettit, şi ambasadorului UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, încearcă să inducă în eroare opinia publică, menţionând: „În sprijinul acestei solicitări, Procurorul General a prezentat suficiente raţionamente care trezeau îngrijorarea rezonabilă privind prezenţa unei rele intenţii la etapa examinării şi emiterii hotărârii în dosarul la cererea de chemare în judecată înaintată de către Grupul de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului republican constituţional împotriva Comisiei Electorale Centrale, emisă la data de 14.04.2016, acesta fiind şi motivul pentru care Consiliul Superior al Magistraturii a luat decizia ridicării imunităţii domniei sale”.

„Prin acest neadevăr, CSM face o tentativă de a-şi justifica hotărârea gravă şi eronată emisă, în lipsa oricăror probe, pur şi simplu minţind o tară întreagă, inclusiv Ambasada SUA si Delegaţia Uniunii Europene”, afirmă Domnica Manole.

Amintim că, săptămâna trecută, Consiliul Superior al Magistraturii şi-a dat acordul privind urmărirea penală a judecătorului Domnica Manole, la cererea procurorului general interimar. Eduard Harunjen a invocat decizia CSJ, care a anulat decizia Domnicăi Manole de a obliga Comisia Electorală Centrală să organizeze referendumul republican de modificare a Constituţiei pentru care au semnat peste 400 de mii de cetăţeni. La rândul ei, Domnica Manole a declarat că a respectat legea şi că CSM „apără alte interese decât cele ale judecătorilor”.

Cazul a stârnit reacţii la cel mai înalt nivel. „Aceste evoluţii nu risipesc îngrijorarea cu privire la lipsa de independenţă în justiţie”, a atenţionat UE. „Nu trebuie să existe nici măcar aparenţa intimidării şi amestecului politic”, a reacţionat şi Ambasada SUA. „Niciun judecător nu poate soluţiona corespunzător în condiţii de teamă”, a fost şi mesajul Forumului Judecătorilor din România. Totodată, mai mulţi judecători din RM, precum şi experţi juridici, reprezentanţi ai societăţii civile, s-au solidarizat cu Domnica Manole, calificând cazul drept un atac asupra magistratei pentru criticile făcute de ea anterior la adresa sistemului.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.