Oleg Ster­ni­oală are 41 de ani. El este jude­că­tor din anul 2001, când a fost numit în fun­cţie printr-un decret sem­nat de preşe­din­tele Vla­di­mir Voro­nin, fiind pro­mo­vat din fun­cţia de con­si­lier al preşe­din­te­lui Curţii de Apel. În 2006 — 2008, Ster­ni­oală a fost vice­preşe­dinte al Jude­că­to­riei Cio­cana, iar în 2008 devine preşe­dinte al Jude­că­to­riei Buiu­cani din Chi­şi­nău. A deţi­nut această fun­cţie până în 2014, când a fost pro­mo­vat de Con­si­liul Supe­rior al Magis­tra­tu­rii (CSM) direct la Cur­tea Supremă de Jus­ti­ţie (CSJ), deşi se pre­zen­tase la con­curs cu 59 de puncte acor­date de Cole­giul pen­tru Sele­cţia şi Cariera Jude­că­to­ri­lor, punc­taj sub cel obţi­nut de jude­că­to­rii Dina Rotar­ciuc, Viorica Puică sau Ali­ona Dani­lov.

Imobilul, înregistrat pe numele părinţilor pensionari

În 2013, jude­că­to­rul Oleg Ster­ni­oală declara că nu deţine nici casă, nici maşină şi că a ridi­cat doar un sala­riu de 91 de mii de lei. Dar, în acel an, 2013, jude­că­to­rul Ster­ni­oală, impli­cat de-a lun­gul tim­pu­lui în lua­rea mai mul­tor deci­zii dubi­oase, se muta în casă nouă, la mar­gi­nea Chi­şi­nă­u­lui, în or. Codru. Pen­tru că sala­riul şi veni­tu­rile decla­rate de magis­trat nu-i per­mi­teau să-şi achi­zi­ţio­neze un ase­me­nea imo­bil, Ster­ni­oală îşi înre­gis­trează casa de lux pe numele părinţi­lor săi: Par­fe­nie şi Daria Ster­ni­oală. 

În 2013, când imo­bi­lul trece în pro­pri­e­ta­tea celor doi soţi Ster­ni­oală, tatăl jude­că­to­ru­lui avea 70 de ani, iar mama sa, cu trei ani mai puţin. Par­fe­nie Ster­ni­oală era atunci pen­sio­nar, după ce a acti­vat toată viaţa în orga­nele de drept, iar soţia sa, Daria, pro­fe­soară de limba română la Liceul Teo­re­tic „Mihai Emi­ne­scu” din Flo­reşti. Ante­rior, Daria Ster­ni­oală a fost direc­toa­rea aces­tei insti­tu­ţii de învă­ţământ. Oame­nii din Flo­reşti ne-au anu­nţat că, recent, tatăl magis­tra­tu­lui Ster­ni­oală a dece­dat, iar mama aces­tuia, care încă are ore la liceu, locu­ieşte într-un apar­ta­ment din Flo­reşti, nici­de­cum la Chi­şi­nău, în imo­bi­lul luxos pe care, în acte, îl deţine.

Cu baterii solare şi piscină

Casa în care locu­ieşte jude­că­to­rul Ster­ni­oală este una impu­nă­toare. Chiar dacă datele de la Cadas­tru arată că ar avea doar 120 m.p., în rea­li­tate, imo­bi­lul este unul mult mai mare, fiind con­struit cu res­pec­ta­rea celor mai moderne teh­no­lo­gii. Acesta este ali­men­tat cu bate­rii solare, iar în curte are insta­lată o pis­cină.

Imo­bi­lul, eva­luat de expe­rţi imo­bi­li­ari la peste 7 mili­oane de lei, a intrat în pose­sia părinţi­lor jude­că­to­ru­lui în iulie 2013, fiind cum­pă­rat de la fami­lia Bra­şo­veanu. Aceasta l-a con­struit de pe la înce­pu­tul ani­lor 2000. În peri­oada 2006 — 2011, casa a fost pusă în gaj pen­tru mai multe cre­dite, iar ulte­rior, în 2011 — 2013, insti­tu­ţia finan­ci­ară, cel mai pro­ba­bil pen­tru că nu se ram­bu­r­sau banii, a cerut exe­cu­ta­rea silită. Datele cadas­trale arată că, în acea peri­oadă, îna­inte ca imo­bi­lul să fie cum­pă­rat de soţii Ster­ni­oală, acesta a fost ţinta mai mul­tor înche­ieri jude­că­to­reşti, sem­nate de magis­traţi ai Jude­că­to­riei Râş­cani din Chi­şi­nău.

Citiţi continuarea pe Ziarul de Gardă