Potrivit lui Petrenco, judecătorii care anchetează cazul se îmbolnăvesc ca din senin, precizând că acest lucru se întâmplă deoarece regimului din ţara noastră îi este frică că membrii acestui grup vor putea ieşi din ţară, unde vor vorbi despre situaţia reală din Republica Moldova.

„Pe 6 iunie va avea loc următoare şedinţă de judecată în dosarul nostru, după cum se ştie că a fost recunosc drept unul politic. Ultima şedinţă trebuia să aibă loc pe 23 mai, dar nu a avut loc, deoarece preşedintele completului de judecători doamna Clevadî s-a îmbolnăvit. Sincer, nu pentru prima dată se îmbolnăvesc judecătorii şi arată, cel puţin, straniu această boală a lor. Deja, doamna Clevadî a schimbat-o pe doamna Ursu, care s-a îmbolnăvit şi iată acum s-a îmbolnăvit şi doamna Clevadî. Eu cred că nu este întâmplător şi considerăm că procesul nostru este special tărăgănat, inclusiv din cauza că nu ne permite să părăsim Republica Moldova. Se menţine acest control judiciar care a fost prelungit pe un termen nelimitat. Între timp noi nu putem părăsi nici ţara, nici localitatea. De ce eu în calitate de cetăţean, politician şi preşedinte de partid nu am drept să plec la Bălţi sau la Cahul, pentru a mă întâlni cu cetăţenii. De ce se încalcă aceste drepturi cetăţeneşti şi politice. De ce până azi nu se returnează documentele contabile luate din cabinetul nostru. Atunci au fost perchiziţii confiscate mai multe obiecte şi nu au fost returnate. Partidul nu este parte a dosarului, iar până azi noi nu putem activa normal, deoarece este luată şi tehnica de calcul. Au trecut mai mult de nouă luni”, a declarat Petrenco.

„Mai mult, se încalcă drepturile la muncă. Membrii din aşa numitul grup Petrenco nu pot lucra deoarece nu pot părăsi localitatea. Aţi văzut ce s-a întâmpla pe Aeroport, după ce am trecut controlul de paşapoarte am fost reţinut chiar dacă am permisiunea judecătorului. Am fost reţinut. Noi am dat în judecată Poliţia de Frontieră şi considerăm că a fost o acţiune ilegală şi vom merge până la CEDO. Este ruşine să fim în 2016 şi să avem cetăţeni care nu pot ieşi din ţară. După 23 mai, m-am adresat în scris către Judecătoria Râşcani să îmi fie restituit paşaportul, având în vedere că săptămâna aceasta trebuia să fiu la Bundestag, în Germania, la invitaţia colegilor noştri. Invitaţia a fost anexată la cererea mea. Paşaportul nu a fost restituit şi nu a fost făcută o şedinţă de judecată. Chipurile judecătorii sunt pe foaie de boală. Atunci când ne-am adresat să fie schimbaţi judecători,am primit un răspuns negativ. Nu am putut participa şi nu am putut exercita anumite drepturi. Fiind preşedintele unui partid, după părerea mea, acest lucru s-a făcut intenţionat. Regimul se teme că noi vom vorbi deschis despre ce se întâmplă în Republica Moldova în exterior, peste hotare, la Bundestag, la Parlamentul European”, a mai adăugat politicianul.

Petrenco a mai menţionat că protestatarii paşnici reţinuţi trebuie eliberaţi necondiţionat, iar toate forţele politice de opoziţie trebuie să-şi solidarizeze forţele pentru aceşti manifestanţi. „Nimeni nu are dreptul să ne îngrădească libera circulaţie, noi nu suntem criminali, noi nu am comis nimic ilegal, noi am participat în proteste paşnice pe 6 septembrie împotriva a cestei guvernări, noi am chemat procurorul general să-şi dea demisia. Şi aţi văzut ce s-a întâmplat - am fost reţinuţi, arestaţi şi am stat în Penitenciarul nrr.13. Cred că cei care stau în Penitenciarul nr. 13 pentru proteste paşnice trebuie să fie eliberaţi necondiţionat, ei nu sunt vinovaţi şi chem autorităţile să se potolească, să nu provoace o revoltă şi mai mare. Noi chemăm toată lumea, toate forţele politice să exprime solidaritate faţă de acei patru protestatari care au fost arestaţi şi să vină împreună cu Platforma DA să-i susţină, atunci când au loc şedinţele de judecată”.

În context, Petrenco a făcut şi un apel către judecătorii din toată ţara şi către controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc. „Vreau să mă adresez tuturor judecătorilor să manifeste imparţialitate şi independenţă, să nu fie intimidaţi, să nu fie presaţi. Şi cred că după cazul cu Domnica Manole, ei se vor trezi. Vreau să mă adresez şi lui Plahotniuc să citească declaraţia Delegaţiei UE în Republica Moldova în ceea ce priveşte situaţia din sistemul judecătoresc, să citească şi comentariul doamnei Mogherini. După aşa declaraţii, sunt convins că vor urma şi acţiuni concrete faţă de cei care au capturat ţara. El trebuie să trateze cu atenţie maximă aceste declaraţii”, a spus fostul deputat.

„Din 26 mai, noi trebuia să fim cercetaţi în libertate, deoarece pe 19 mai a fost adoptată decizia Curţii Constituţională privind controlul judiciar. Curtea Constituţională a hotărât că orice măsură preventivă, inclusiv controlul judiciar, trebuie să aibă termeni concreţi, nu pot fi nelimitat. Deci, nu trebuie să depăşească 30 de zile”, a explicat Petrenco.

Amintim că pe 23 mai curent, şedinţa de judecată din dosarul Petrenco a fost amânată din motiv că preşedintele completului de judecată, Natalia Clevadî, s-a îmbolnăvit. Potrivit avocatului, această îmbolnăvire a fost coordonată.