„Cazul Manole a început când am tolerat abordarea procesului Filat, când am admis că „da, parcă se încalcă ceva, dar el oricum merită”. Aici e greşeala, că am admis şi am tolerat această atitudine, deşi am avut posibilitatea să reacţionăm. Aşa a început cazul Manole, care arată că trecem pragul, începe perioada represaliilor, dictatura intră în casele oamenilor, vor intra la fiecare dintre noi şi nu trebuie să ne amăgim că nouă n-o să ni se întâmple. Pe fiecare ne aşteaptă acest lucru. Dictatura va intra în fiecare casă şi ne va umili dacă nu vom fi capabili să ne unim împotriva ei”, afirmă analistul politic Anatol Ţăranu.

Declaraţia a fost făcută la „Cabinetul din Umbră”, de la Jurnal TV, unde a fost prezent şi fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi, care a spus despre acest caz că „a arătat că sistemul judecătoresc din Republica Moldova este distrus”.

„Nimeni n-are dreptul să-şi expună opinia împotriva regimului, să-şi declare viziunile liber. Avem doar două opţiuni - acţiuni legale sau acţiuni violente. Eu sunt ferm convins că acţiunile violente nu duc nicăieri. Deci rămâne opţiunea legală şi alegerea directă a preşedintelui este o soluţie foarte bună în acest caz. Funcţia de preşedinte joacă un rol foarte mare, de aceea se bate acum atât de mult în mişcarea protestatară şi în opoziţie şi de aceea partidele antioligarhice trebuie să vină cu un candidat unic care să nu fie laş, să spună lucrurilor pe nume, să nu fie trădător, să facă acţiuni concrete, nu doar vorbe”, a menţionat Pavlovschi.

În context, şi comentatorul politic Valentin Dolganiuc a spus că trebuie identificat un candidat unic, care să fie acceptat şi susţinut necondiţionat. „Noi nu avem dreptul să avem mai mulţi candidaţi în această campanie electorală. Candidatul unic trebuie să fie acceptat şi susţinut necondiţionat, să fie împotriva regimului oligarhic, să fie de vector european, să fie o persoană luptătoare, cu trecut impecabil, o persoană neşantajabilă şi incoruptibilă, aceste criterii le văd eu”, a spus Dolganiuc.

Referitor la Domnica Manole, Dolganiuc a menţionat: „E o demonstraţie de forţă şi cazul Manole, şi cazul Filat. Eu nu apăr pe nimeni, dar de ce Consiliul Superior al Magistraturii nu s-a sesizat când Manole a avut două dosare pierdute la CEDO şi RM a pierdut milioane de euro? De ce acum? La fel şi Filat, care actualmente nu e judecat pentru furtul miliardului.”

Expertul economic Alex Zgardan, prezent la emisiune, a comparat cazul Domnicăi Manole cu cazurile de detenţie politică. „Este similar deţinuţilor politici. Iată ce se întâmplă dacă nu faci ce trebuie şi asta e foarte grav. Orice gen de opunere va fi pedepsită foarte dur”, a menţionat Zgardan.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.