„Uniunea Europeană este ferm convinsă de importanţa asigurării faptului că cazurile de fraude bancare, care au apărut în 2014, sunt investigate în detaliu şi imparţial. Aceasta include aducerea tuturor celor responsabili în faţa justiţiei, care până în prezent nu s-a întâmplat. În acelaşi timp, este esenţial ca să fie respectate drepturile la un proces echitabil şi public”, a declarat Maja Kocijancic.

Purtătoare de cuvânt a UE pentru Afaceri Eexterne a mai menţionat: „Procedura judiciară privind judecarea domnului Filat a avut loc în sesiuni închise. Acest lucru nu a permis societăţii civile, presei şi cetăţenilor să asiste la procesul care putea să clarifice schemele folosite pentru comiterea fraudelor bancare”.

Maja Kocijancic a mai spus că Uniunea Europeană va reaminti de fiecare dată faptul că în Republica Moldova sistemul judiciar nu este independent: „UE va continua să sublinieze lipsa independenţei în sistemului judiciar şi în aplicarea legii în Republica Moldova. UE va sprijini în continuare punerea în aplicare a reformelor, care vor asigura independenţa, eficienţa, transparenţa şi responsabilitatea sistemului judiciar şi a instituţiilor anticorupţie”. 

Amintim că fostul premier Vladimir Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi şi corupere pasivă.