„Noi am avut speranţa că magistraţii vor lua în consideraţie spusele avocaţilor şi vor analiza amănunţit faptele apărării şi vor pronunţa o sentinţă de achitare în privinţa lui Filat. În aceste condiţii, noi considerăm că această sentinţă nu poate fi motivată şi echitabilă, reieşind din considerentele că majoritatea probelor acumulate în acest dosar au probleme grave de admisibilitate şi vicii de procedură. În acest dosar nu s-a făcut adevărata şi pretinsa luptă cu corupţia şi acest dosar nu are nimic în comun cu fraudele bancare. Noi considerăm că această sentinţă este una politică. Ea a fost pusă la cale print-un spectacol foarte bine regizat, ca până la urmă Vladimir Filat să fie exclus de pe arena politică din Republica Moldova. Noi suntem siguri că Vladimir Filat va obţine câştig la CEDO şi vom demonstra că scopul acestui dosar a fost înlăturarea de pe arena politică a lui Filat şi distrugerea personală”, a menţionat Popa.

„Este evident că Vladimir Filat a admis anumite greşeli, însă aceste greşeli nu pot fi încadrate într-o răspundere penală. Răspunderea penală care a fost aplicată şi pedeapsa penală care urmează să fie definitivată sunt absolut ilegale, acestea contravin legalităţii incriminării şi sancţionării. Pe parcursul acestui proces au fost încălcate mai multe principii fundamentele”, a adăugat apărătorul lui Filat.

Totodată, Igor Popa a menţionat că sentinţa care va fi pronunţată astăzi va fi atacată. „Sper că după dezbaterile de la Curtea de Apel şi Curtea Europeană în acest dosar se va face lumină şi atunci cei care se fac responsabili vor purta răspundere penală pentru faptele pe care le-au admis. În acest dosar au fost admise mai multe crime, chiar şi pronunţarea unei sentinţe ilegale, reţinerea şi arestarea ilegală. Să admiţi confiscare casei, unde locuiesc copii, este o ilegalitate. Am cerut să fie o expertiză pentru a stabili care au fost prejudiciile din acest dosar, însă procurorul a cerut confiscarea tuturor bunurilor”, a adăugat Igor Popa.

„Noi am fost destul de consecvenţi şi am spus că Ilan Shor nu poate fi martor în dosarul Filat. Acest martor a recunoscut că a făcut infracţiuni de delapidări de fonduri, fraude bancare, spălări de bani. Şi în pofida acestui fapt, el este adus în calitate de martor. El a făcut un denunţ calomnios, nu avea dreptul să vină în faţa judecătorilor să mintă. Vă aduc aminte acel denunţ, unde s-a vorbit despre 250 milioane de dolari, dar astăzi în această sentinţă câteva bilete de avion, un ceas, câteva automobile, dar nu este vorba despre această sumă”, a menţionat avocatul.

„A avut un discurs bun, emoţionant. Dumnealui a chemat judecătorii să se implice atent asupra faptelor din dosar. El a declarat că nu-şi doreşte o execuţie publică, dar o şedinţă publică. Sperăm că la Curtea de Apel vor fi publice”, a declarat Igor Popa.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.