Totodată, magistraţii de la Judecătoria Buiucani i-au aplicat o amendă de 60 de mii de lei. Mai mult, fostului premier i-a fost pus sechestru pe bunuri de peste 4 milioane de lei şi i-a fost retras „Ordinul Republicii”.

După pronunţarea sentinţei, Filat a declarat că decizia este una ilegală şi va fi contestată. Totodată, fostul prim-ministru a spus că a fost condamnat de procurori.

„După cum ştiţi, a fost aplicată o pedeapsă de 9 ani de închisoare. Nu putem fi de acord cu această sentinţă. Nu este proporţională cu bunurile de care a profitat. Un alt aspect al acestei sentinţei este că niciuna din probele pe care le-am adus nu au fost contestate. Sentinţa va fi contestată, nu suntem de acord cu această pedeapsă”, a declarat procurorul Adriana Beţişor.

„Din tot ce a susţinut în ultimul cuvânt nu am înţeles nimic, fiind doar nişte victimizări. Nu şi-a recunoscut vina”, a mai adăugat Beţişor.

Procurorul Adriana Beţişor a anunţat că urmează să mai fie trimise în judecată părţi dintr-un alt dosar şi urmează să-i încrimineze şi alte încălcări.

Sentinţa este cu drept de atac şi urmează să fie contestată în decurs de 15 zile.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.