„Sistemul caută o soluţie. Toată societatea cunoaşte că Shor este unul dintre principalii actori în drama miliardului. Totodată, suntem în aşteptarea sentinţei pentru Filat, iar procurorii deja au spus că vor cere 19 ani. Rostirea sentinţei înseamnă deschiderea capacului procesului. Procesele verbale vor fi făcute publice şi toţi vor vedea că nu ţine povestea cu punerea întregii responsabilităţi pentru miliardul furat pe umerii lui Filat. Atunci va apărea întrebarea: „Unde e restul miliardului?” Deci acum se amortizează opinia publică. Şi atunci îl cheamă pe Shor şi-i spun: „Băiete, nu avem încotro.” Este evident că Shor nu putea să comită acele acţiuni fără acoperire politică, iar acum spatele nu-i este acoperit. Şi Shor ar putea aici să zică: „Staţi un pic, nu vă jucaţi aici cu mine, eu multe cunosc şi multe pot să spun.” Eu mă tem că în timpul apropiat cu domnul Shor ceva se va întâmpla. Personal lui i s-ar putea întâmpla ceva”, a declarat politologul Anatol Ţăranu, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, de la Jurnal TV.

La rândul său jurnalistul Vasile Năstase a menţionat că atunci când a fost audiat prima dată Shor a dat de înţeles că are ce spune şi că nu va ezita să o facă dacă va fi arestat.

„Când a fost audiat Şor data trecută, cam cu o oră înainte ca judecătorul să ia decizia dacă să-l aresteze sau nu, el a spus: „Dacă voi fi arestat, voi face declaraţii că întreaga clasă politică va exploda.” Şi n-a fost arestat. Deci cineva a ţinut cont de ameninţările lui Şor. Acum vedem că istoria se repetă”, a spus Vasile Năstase. 

În context, jurnalistul Ion Terguţă a amintit că şi fostul premier Vladimir Filat a atenţionat că dacă ar vorbi, ar sări toată clasa politică în aer. „Problema e că Filat va începe să vorbească abia atunci când va ajunge la CEDO, iar până atunci vor trece mulţi ani”, a spus jurnalistul.

Cât despre ipotezele reţinerii lui Ilan Shor, Vasile Năstase crede că ar fi mai multe. „Una e că vine sentinţa pentru Filat, se va vedea că miliardul nu are legătură cu el şi atunci iată Shor deja e şi reţinut. Doi - au nevoie de un paratrăsnet în campanie electorală. Mesajul acestei campanii va fi miliardul şi ei se pregătesc, iar Shor va fi incriminat. A treia ipoteză este că Plahotniuc trebuie să meargă la nişte jertfe şi s-ar putea ca Shor să fie jertfit”, a declarat Năstase. „Mai degrabă cred că e un spectacol totuşi”, a punctat jurnalistul.

„Eu cred că scopul final ar fi totuşi prezidenţialele - preluarea definitivă a puterii şi închiderea acestui cerc care va face RM absolut controlabilă de un om împotriva căruia nu vei avea alternative şi care se va impune şi pe interior şi pe exterior. Prin urmare, acest om are nevoie de o campanie interioară care să-l prezinte ca un fel de salvator. Această campanie a început cu Filat, acum poate urmează cu Shor, ar putea continua poate cu Drăguţanu sau Leancă, mulţi alţii, cu procese prelungite, prin care se va crea impresia unei lupte cu corupţia”, a concluzionat, la rândul său, istoricul Octavian Ţîcu.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.