„Judecătorii au preferat să se ascundă după un tertip, au declarat recursul inadmisibil ca să nu trebuiască să intre în fondul problemei, pentru că intrarea oficială ar însemna admiterea indiscutabilă a acestui recurs. Dânşii au preferat să aplice prevederile art. 311 şi art. 312 a codului de procedură penală care spune că asemenea măsuri preventive precum controlul judiciar nu se atacă la Curtea de Apel. Nu este adevărat, deoarece în art.195 şi 196 aplicarea cărora le-am cerut în instanţă scrie foarte clar că toate măsurile preventive pe care oponenţii o consideră ilegală, poate fi atacată la Curtea de Apel”, susţine avocata Ana Ursachi.

Fostul deputat Grigore Petrenco susţine că va merge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a-şi apăra interesele. 

„Consider că astfel se încalcă drepturile noastre ca cetăţeni la libera circulaţie şi se încalcă şi drepturile noastre politice. Următoarea etapă este doar Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, deoarece noi nu putem ataca acestă hotărâre a instanţei de judecată a Curţii de Apel în altă instanţă. Astăzi am fost informat că a fost înregistrată încă o declaraţie scrisă a membrilor APCE care solicită ca autorităţile RM să înceteze toate represiunile politice imediat”, a menţionat Grigore Petrenco, în cadrul unei conferinţe de presă.

Fostul deputat Grigore Petrenco şi alţi opt participanţi la un protest organizat în faţa Procuraturii Generale au fost reţinuţi pe 6 septembrie, fiind învinuiţi de organizarea dezordinilor în masă. În februarie 2016, ei au fost plasaţi în arest la domiciliu după ce deputaţii socialişti au depus o garanţie în numele lor. Ulterior, membrii grupului au fost plasaţi sub control judiciar.