Magistrata, care s-a ales cu dosar penal pentru că a dat câştig de cauză Platformei Demnitate şi Adevăr în litigiul cu CEC privind desfăşurarea referendumului, a contestat la Curtea Supremă de Justiţie decizia Consiliului Superior al Magistraturii prin care i-a fost ridicată imunitatea. 

Un complet format din nouă judecători CSJ a emis astăzi o încheiere prin care a respins demersul Domnicăi Manole. CSJ şi-a motivat încheierea prin faptul că nu au fost prezentate probe care să indice asupra necesităţii aplicării măsurii de asigurare de suspendare.

Avocatul magistratei a solicitat recuzarea a trei dintre aceşti judecători - Ion Druţă, Galina Stratulat şi Iuliana Oprea - întrucât recent aceştia s-au ales cu o sancţiune disciplinară pentru că au emis o decizie prin care statul a fost prejudiciat cu 14 milioane de lei, iar raportorul acestei cauze disciplinare a fost anume Domnica Manole, membru al Consiliului Disciplinar. Cererea de recuzare a fost însă ignorată.

„Încheierea CSJ nu a fost imparţială pentru că a fost emisă de judecători care nu puteau participa în acest proces. În privinţa judecătorilor Iuliana Oprea, Galina Stratulat şi Ion Druţă a fost aplicată sancţiune disciplinară, iar raportor al cauzei a fost Domnica Manole. Deci dumnealor nu puteau fi imparţiali. Odată cu cererea de chemare în judecată, s-a cerut recuzarea acestor judecători, dar am fost ignoraţi”, a declarat Viorica Grecu, avocatul Domnicăi Manole.

Este vorba despre dosarul în care aceşti judecători de la CSJ au obligat statul să achite o pretinsă datorie de 14 milioane de lei companiei de construcţii care în 2007 a demolat Stadionul Republican.

„Aceşti judecători au fost sancţionaţi cu mustrare, iar decizia a fost contestată de Ministerul Finanţelor care consideră că este prea blândă. Vreau să menţionez că legea obligă fiecare judecător în cazul când nu va fi imparţial şi independent să se abţină de la judecarea cauzei respective. Şi eu îmi pun întrebarea: aceşti judecători, având în faţă declaraţia pe care eu am depus-o la Curtea Supremă de Justiţie depusă oficial, având obligaţia impusă de lege de a-şi declara abţinerea, deci ei prin faptul că au emis o asemenea încheiere, ei au sfidat în modul cel mai grav prevederile legii. Mi-au sfidat în modul cel mai grav dreptul meu la un proces independent. Dacă îşi permit acest lucru faţă de un judecător cu o experienţă de 25 de ani, care ştie foarte bine prevederile legii, despre ce fel de justiţie faţă de cetăţeni mai vorbim?”, a menţionat Domnica Manole.

Magistrata a adăugat că decizia CSM privind ridicarea imunităţii sale, după ce a permis desfăşurarea referendumului, este un semnal transmis tuturor judecătorilor să uite de corectitudine şi echidistanţă.

„Prin decizia de a fi urmărită penal s-a arătat din deget tuturor judecătorilor că, dacă vor lua decizii independente, vor fi sancţionaţi la fel ca Domnica Manole. Este preţul plătit pentru o justiţie corectă şi echitabilă. Vreau să mă adresez colegilor să nu se lase intimidaţi, să nu ia decizii sub influenţa altor forţe din exterior. Hotărârile pe care le pronunţăm o să ne ajungă peste ani”, a încheiat Domnica Manole.

Amintim că acum trei săptămâni, Consiliul Superior al Magistraturii a dat acordul Procuraturii Generale să iniţieze urmărirea penală pe numele Domnicăi Manole, în urma deciziei de a obliga Comisia Electorală Centrală să organizeze referendumul republican de modificare a Legii Supreme, pentru care au semnat peste 400 de mii de cetăţeni. Manole a declarat că a respectat legea şi că ar fi vorba despre o răzbunare pentru criticile făcute anterior, acuzaţii respinse de şeful CSM. Hotărârea CSM a fost criticată de reprezentanţi ai societăţii civile şi a provocat nedumerirea Delegaţiei Uniunii Europene şi a Ambasadei SUA la Chişinău. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.