Consiliul Superior al Magistraturii i-a propus şefului statului ca magistratul Evghenii Sanduţa să fie promovat la Curtea de Apel Chişinău. Tot astăzi, instituţia a decis să trimită spre evaluare dosarele mai multor pretendenţi la funcţia de magistrat, printre care şi fostul prim-adjunct al procurorului general, Andrei Pântea.

În cursa pentru un fotoliu la Curtea de Apel Chişinău s-au înscris trei magistraţi: Alexandru Gafton de la Judecătoria sectorului Centru, Evghenii Sanduţa de la Judecătoria Criuleni şi Ion Bulhac de la Judecătoria sectorului Ciocana. Cel din urmă a lipsit de la şedinţa Consiliul Superior al Magistraturii şi a cerut examinare în lipsă. Fără prea multe discuţii, CSM a ales să-l avanseze în funcţie pe magistratul de la Criuleni.

Numele lui Evghenii Sanduţa a figurat în câteva scandaluri mediatice. El este judecătorul despre care publicaţia "Ziarul de Gardă" a scris că, la sfârşitul anului trecut, a condamnat doi soţi la cinci ani de închi­soare cu sus­pen­dare pen­tru că ar fi sus­tras trei pepeni verzi de la un vân­ză­tor de pe tra­seul Chişinău-Criuleni. Asta chiar dacă tână­rul care cu adevărat a comis jaful şi-a recu­nos­cut vina şi a decla­rat că cei doi soţi n-au fost impli­caţi, iar par­tea vătă­mată şi-a retras orice pre­tenţie.

Totul, în cadrul unui dosar penal deschis pentru jaf în proporţii considerabile şi un prejudiciu de 113 lei. Cur­tea de Apel Chi­şi­nău a menţi­nut hotă­rârea, iar Curtea Supremă de Justiţie urmează să se pronunţe în luna septembrie.

Potrivit procedurii, decizia finală în vederea promovării la Curtea de Apel Chişinău a judecătorului Evhgenii Sanduţa urmează să fie luată de către preşedintele ţării.

Tot la şedinţa CSM, membrii instituţiei au acceptat ca dosarul fostului prim-adjunct al procurorului general Andrei Pântea, care a demisionat din sistem acum un an, să fie acceptat pentru a fi remis Colegiului de evaluare. Scopul - o eventuală accedere în funcţia de judecător. Numele lui Pântea a figurat în mai multe scandaluri. În 2013, el a fost acuzat că ar fi luat mită în valoare de 20 de mii de euro de la un individ învinuit de omor, pentru a-l scăpa de închisoare. Fostul procuror a respins însă învinuirile.

Presa a mai scris că Andrei Pântea s-a pricopsit cu un apartament de 123 de metri pătraţi într-un complex locativ situat pe strada Melestiu din sectorul Centru al capitalei, pe care l-a cumpărat la jumătate de preţ. Asta deşi mai are în proprietate trei locuinţe.