Asta după ce au obligat statul să achite o pretinsă datorie de 14 milioane de lei companiei de construcţii care în 2007 a demolat stadionul. Consiliul Superior al Magistraturii urma să examineze astăzi subiectul, dar membrii instituţiei au decis să amâne şedinţa în urma unei cereri.

Pe masa membrilor CSM au ajuns mai multe contestaţii în privinţa deciziei Colegiului Disciplinar, structură care i-a sancţionat pe judecătorii Iulia Sîrcu, Galina Stratulat, Ion Druţă şi Iuliana Oprea. Pedeapsa vine după ce Ministerul Finanţelor a depus o plângere şi a cerut să se ia atitudine în cazul acestor magistraţi, pe care îi acuză de prejudicierea Bugetului de stat. Reprezentanţii ministerului susţin că firma care în 2007 a demolat Stadionul Republican nu a fost selectată în urma unei licitaţii publice.

După şase ani, în 2013, compania s-a adresat la Judecătoria sectorului Centru pentru constatarea valabilităţii contractului, achitarea unei datorii de opt milioane de lei şi a unei penalităţi de şase milioane de lei. Prima instanţă, în persoana judecătorului Garri Bivol, a acceptat pretenţiile firmei. Curtea de Apel Chişinău a casat însă decizia şi a considerat că firma s-a adresat târziu în instanţă. Compania a făcut recurs, iar Curtea Supremă de Justiţie a anulat decizia magistraţilor de la Apel şi a menţinut-o pe cea a Judecătoriei Centru.

Astfel, antreprenorul a câştigat procesul, iar statul este obligat să achite 14 milioane de lei. Studiind acest dosar, membrii Colegiului Disciplinar au hotărât acum două luni să aplice sancţiunea "mustrare" judecătorilor CSJ, găsindu-i vinovaţi de nerespectarea legislaţiei.

Cei patru - Sîrcu, Stratulat, Druţă şi Oprea - au contestat decizia. Ei au menţionat că au acţionat legal şi au cerut anularea pedepsei. Şi magistratul Garri Bivol de la Judecătoria Centru, prima instanţă care a pronunţat hotărârea, a depus contestaţie. Deşi Bivol a scăpat basma curată întrucât a expirat termenul de prescripţie, el cere modificarea deciziei întrucât nu este de acord cu afirmaţia că a comis abatere disciplinară.

Toţi magistraţii sunt susţinuţi de Inspecţia Judiciară, care a venit cu un demers similar: încetarea procedurii disciplinare. Şi Ministerul Finanţelor a depus contestaţie şi solicită emiterea altei decizii. Consiliul Superior al Magistraturii urma să se pronunţe, dar judecătorul CSJ Iuliana Oprea a cerut amânarea examinării subiectului din motive de sănătate, demers ce a fost acceptat.

Nu este pentru prima dată când magistraţii CSJ Iulia Sîrcu şi Ion Druţă figurează în dosare legate de prejudicierea Bugetului de stat. Anterior, ei au făcut parte dintr-un complet care a acceptat cererea unui avocat şi a dispus plata unei datorii de peste patru milioane de lei în cunoscutul dosar Aroma Floris. Solicitarea a fost declarată, ulterior, "inadmisibilă" de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

În acelaşi timp, Inspecţia Judiciară a stabilit că magistraţii au încălcat norma imperativă a legii, iar Colegiul Disciplinar i-a sancţionat cu "mustrare". CSM le-a anulat însă pedeapsa.