„Sentinţa este decisă şi a fost deja şoptită judecătorilor şi procurorilor. Trebuie să ştiţi însă că această sentinţă a început să fie scrisă în momentul în care am devenit prim-ministru. Cu cât mai mult insistam eu pe reforme, cu atât mai mult scria Plahotniuc această sentinţă”.

„Din start procesul a fost unul mimat. Sentinţa este scrisă demult. Până la sfârşitul acestei luni aceasta trebuie anunţată. Aşa a fost comanda. PD-ul trebuie să meargă în alegeri cu un ţap ispăşitor în cazul miliardului furat. Iar cel care a decis pedeapsa este Plahotniuc. Motivul este unul mai vechi: am îndrăznit să lupt cu el şi cu sistemul lui diabolic. Totodată, sentinţa mea va fi un exemplu pentru alţii care vor îndrăzni să nu i se supună. Sentinţa prevede 16-18 ani de închisoare”, se mai arată în mesaj.

Filat mai spune că pedeapsa sa a fost stabilită când a fost scos din procesul decizional. „După atacul raider asupra Agroindbank, BEM, Victoriabank şi ASITO în 2011, guvernul şi-a angajat răspunderea şi am cerut în Parlament demisia conducerii CNPF, a BNM, a Procuraturii Generale. Au respins. În consecinţă s-a furat un miliard, iar instituţiile au fost subordonate total. A urmat Pădurea Domnească. În calitate de prim-ministru am cerut demisia procurorului general. Vă amintiţi ce a urmat? A urmat demisia mea şi scoaterea mea din procesul decizional. Anume în acel moment a fost stabilită sancţiunea pentru mine. După alegerile din 2014 am fost presat să cedez funcţia de prim-ministru. Am avut de ales: guvern minoritar sau prim-ministru democrat. Am ales guvern minoritar. Demisia lui Chiril Gaburici a urmat repede. Acest lucru s-a întâmplat după ce a fost invitat la Procuratura Generală”, a explicat fostul premier.

„Atunci PD a cerut în mod ultimativ funcţia de prim-ministru. Am spus nu. În iulie au fost arestate rudele mele. Între timp, am cerut demisia procurorului general şi a guvernatorului BNM şi o investigaţie reală a furtului miliardului. Enervaţi că pot trăi fără funcţie, s-a decis arestarea mea. Au procedat laş, pe ascuns şi ilegal. Ce s-a întâmplat pe 15 octombrie 2015 a fost o execuţie politică, nu o acţiune legală. Ce s-a întâmplat în detenţie cu mine urmează încă a fi calificat. Dar pot să vă spun că doar uman nu a fost. Izolare totală, gardieni impuşi să facă ilegalităţi ca să mă simt înjosit, carcera, îngrădirea accesului la convorbiri telefonice, întâlniri. Dar cel mai grav este că procesul, în pofida prevederilor legale, are loc cu uşile închise. Se tem. Se tem pentru că nu există probe, şi pe întuneric e mult mai uşor să condamni un om”, a adăugat fostul premier.

Vladimir Filat spune că regretă că a fost complice la tot ce s-a întâmplat în Republica Moldova şi că îşi asumă toate greşelile: „Nu-mi este frică de sentinţa lui Plahotniuc, dar mă îngrozeşte unde a ajuns Republica Moldova, iar cel mai mare regret este că am fost şi eu complice la tot ce s-a întâmplat. Deşi eram avertizat că anume asta se va întâmpla, nu îmi venea să cred că aşa ceva e posibil, pur şi simplu nu credeam că acest om nu are nimic sfânt şi că ar putea să calce şi pe cadavre ca să ajungă premier. Îmi asum greşelile făcute. Regret că în 2013 am rămas singur şi am dat dovadă de laşitate politică şi nu am putut duce lupta până la capăt. Presiunea a fost însă una foarte mare. Atunci, am fost acuzat că distrug Alianţa şi că aduc comuniştii la putere. Prietenii de la Bruxelles şi Bucureşti m-au rugat să cedez. Şi am cedat. În rezultat avem un stat capturat total şi dictatură. Istoria ne va judeca pe fiecare dintre noi. Aici, în închisoare, în singurătate, înţelegi cu adevărat ce este important în viaţă. Cel mai de valoare lucru pentru un om este libertatea: libertatea de a gândi, de a vorbi şi de a decide. Pentru ea, pentru libertate, trebuie de luptat permanent. De aceea, luptaţi oriunde aţi fi pentru a fi liberi, pentru a avea o societate liberă”.

Mai jos vă prezentăm mesajul integral al fostului premier: 

Sentinta este decisa si a fost deja soptita judecatorilor si procurorilor. Trebuie sa stiti insa ca aceasta sentinta a inceput sa fie scrisa in momentul in care am devenit prim-ministru. Cu cat mai mult insistam eu pe reforme, cu atat mai mult scria Plahotniuc aceasta sentinta.

Dupa atacul raider asupra Agroimbank, BEM, Victoriabank si Asito in 2011, guvernul si-a angajat raspunderea si am cerut in Parlament demisia conducerii CNPF, BNM, Procuraturii Generale. Au respins. In consecinta s-a furat un miliard iar institutiile au fost subordonate total.

A urmat Padurea Domneasca. In calitate de prim-ministru am cerut demisia procurorului general. Va amintiti ce a urmat? A urmat demisia mea si scoaterea mea din procesul decizional. Anume in acel moment a fost stabilita sanctiunea pentru mine.

Dupa alegerile din 2014 am fost presat sa cedez functia de prim-ministru. Am avut de ales: guvern minoritar sau prim-ministru democrat. Am ales guvern minoritar. Demisia lui Chiril Gaburici a urmat repede. Acest lucru s-a intamplat dupa ce a fost invitat la procuratura generala.

Atunci PD a cerut in mod ultimativ functia de prim-ministru. Am spus nu. In iulie au fost arestate rudele mele. Intre timp, am cerut demisia procurorului general si a guvernatorului BNM si o investigatie reala a furtului miliardului. Enervati ca pot trai fara functie, s-a decis arestarea mea.

Au procedat las, pe ascuns si ilegal. Ce s-a intamplat pe 15 octombrie 2015 a fost o executie politica, nu o actiune legala. 
Ce s-a intamplat in detentie cu mine urmeaza inca a fi calificat. Dar pot sa va spun ca doar uman nu a fost. Izolare totala, gardieni impusi sa faca ilegalitati ca sa ma simt injosit, carcera, ingradirea accesului la convorbiri telefonice, intalniri...

Dar cel mai grav este ca procesul, in pofida prevederilor legale, are loc cu usile inchise. Se tem. Se tem pentru ca nu exista probe, si pe intuneric e mult mai usor sa condamni un om.

Din start procesul a fost unul mimat. Sentinta este scrisa de mult. Pana la sfarsitul acestei luni aceasta trebuie anuntata. Asa a fost comanda. PD-ul trebuie sa mearga in alegeri cu un "tap ispasitor" in cazul miliardului furat. Iar cel care a decis pedeapsa este Plahotniuc. Motivul este unul mai vechi: am indraznit sa lupt cu el si cu sistemul lui diabolic. Totodata, sentinta mea va fi un exemplu pentru altii care vor indrazni sa nu i se supuna. Sentinta prevede 16-18 ani de inchisoare.

Nu-mi este frica de sentinta lui Plahotniuc, dar ma ingrozeste unde a ajuns Republica Moldova, iar cel mai mare regret este ca am fost si eu complice la tot ce s-a intamplat. Desi eram avertizat ca anume asta se va intampla, nu imi venea sa cred ca asa ceva e posibil, pur si simplu nu credeam ca acest om nu are nimic sfant si ca ar putea sa calce si pe cadavre ca sa ajunga premier.

Imi asum greselile facute. Regret ca in 2013 am ramas singur si am dat dovada de lasitate politica si nu am putut duce lupta pana la capat. Presiunea a fost insa una foarte mare. Atunci, am fost acuzat ca distrug Alianta si ca aduc comunistii la putere. Prietenii de la Bruxelles si Bucuresti m-au rugat sa cedez. Si am cedat. In rezultat avem un stat capturat total si dictatura. Istoria ne va judeca pe fiecare dintre noi.

Aici, in inchisoare, in singuratate, intelegi cu adevarat ce este important in viata. Cel mai de valoare pentru un om este libertatea: libertatea de a gandi, de a vorbi si de a decide. Pentru ea, pentru libertate, trebuie de luptat permanent.

De aceea, luptati oriunde ati fi pentru a fi liberi, pentru a avea o societate libera.

Nu va fie frica, traiti liber! 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.