Cur­tea Supremă de Jus­ti­ţie (CSJ) are, con­form site-ul insti­tu­ţiei, 33 de jude­că­tori. Doi din­tre ei însă, Tatiana Rădu­canu (citiţi aici des­pre casa ei ) şi
Dumi­tru Vis­ter­ni­cean, sunt sus­pen­daţi din func­ţie, fiind aleşi în cali­tate de mem­bri ai Con­si­li­u­lui Supe­rior al Magis­tra­tu­rii (CSM), iar Sve­tlana Novac s-a pen­sio­nat anul tre­cut. Cu doar 5 excep­ţii, toţi jude­că­to­rii activi ai instan­ţei supreme au decla­rat, deţin sau locu­iesc, fără a declara, în case la sol. ZdG a loca­li­zat imo­bi­lele în care locu­iesc magis­tra­ţii de la CSJ. Multe din­tre ele sunt de mili­oane. Altele, con­stru­ite încă în anii 2000, deşi mul­ti­e­ta­jate, arată modest, sau sunt încă nefi­ni­sate.

Casa de lux a judecătoarei Filincova

Sve­tlana Filin­cova: În apri­lie 2015 a fost eli­be­rată, la cerere, din fun­cţia de vice­preşe­dinte al CSJ şi preşe­dinte al Cole­gi­u­lui civil, comer­cial şi de con­ten­cios admi­nis­tra­tiv, func­ţii pe care le deţi­nea din octom­brie 2012. Ple­ca­rea ei din aceste func­ţii a coincis cu acu­za­ţi­ile aduse de Vic­tor Micu, pre­şe­din­tele CSM, pre­cum că aceasta ar fi fra­u­dat sis­te­mul de repar­ti­zare alea­to­rie a dosa­re­lor la CSJ. Dosa­rul des­chis pe mar­gi­nea cazu­lui la Pro­cu­ra­tura Anti­co­rup­ţie nu are însă, nici astăzi, o fina­li­tate. Ba mai mult, magis­trata nici măcar nu a fost audi­ată. După ple­ca­rea din func­ţi­ile de con­du­cere, Filin­cova a rămas însă jude­că­toare în cadrul instan­ţei supreme, acolo unde acti­vează încă din 2007.

În decem­brie 2012, Sve­tlana Filin­cova şi soţul său, avo­ca­tul Ana­toli Filin­cov, se mutau în casă nouă, pe str. Lăpuş­nei din Chi­şi­nău. Imo­bi­lul a fost cum­pă­rat de cei doi soţi încă nefi­ni­sat şi a fost dat în exploa­tare în luna ianu­a­rie 2013. În decla­ra­ţia de avere a jude­că­toa­rei din 2013, aceasta sus­ţine că şi-a cum­pă­rat casa de lux cu doar 420 mii de lei (!), deşi pre­ţul ei de piaţă este de 4-5 mili­oane de lei. În mar­tie 2015, Comi­sia Naţio­nală de Inte­gri­tate (CNI) a sta­bi­lit că Filin­cova nu a decla­rat mai multe bunuri, inclu­siv un Porsche Cayenne, pe care-l arenda, dar şi mai multe con­turi ban­care.

Totuşi, vara tre­cută, Jude­că­to­ria Râş­cani anula actul de con­trol al CNI şi, deşi acesta putea fi ata­cat, pe site-urile Cur­ţii de Apel (CA) Chi­şi­nău şi CSJ nu există infor­ma­ţii des­pre acest liti­giu, semn că el nu a avut o con­ti­nu­i­tate. După con­tro­lul CNI, în decla­ra­ţia de avere pe anul 2015, magis­trata Filin­cova şi-a schim­bat însă valoa­rea casei, de la 420 de mii de lei – la 2,1 mili­oane de lei.

Casa nedeclarată în care locuieşte Bejenaru

Lili­ana Catan a lucrat, din 2005, la CA Chi­şi­nău, iar la CSJ a fost pro­mo­vată în noiem­brie 2013. În 2010, jude­că­toa­rea, împre­ună cu soţul său, Petru Catan, şi-au cum­pă­rat un teren în or. Codru, mun. Chi­şi­nău, iar peste doi ani, în febru­a­rie 2012, au reu­şit să fina­li­zeze con­struc­ţia unei case moderne, cu două nive­luri. Deşi magis­trata indică în decla­ra­ţia cu pri­vire la veni­turi şi pro­pri­e­tate că imo­bi­lul ar valora puţin peste jumă­tate de milion, pre­ţul său de piaţă este de câteva ori mai mare.

Iurie Beje­naru este la CSJ din 2008. În decla­ra­ţi­ile sale de avere, magis­tra­tul sus­ţine că deţine o casă de locuit într-un sat, însă nu declară imo­bi­lul în care locu­ieşte în ulti­mii ani, aflat în Chi­şi­nău, pe str. Vişi­ni­lor. Casa, con­form date­lor de la Cadas­tru, a intrat în pose­sia magis­tra­tu­lui recent, în urma unui cer­ti­fi­cat de moş­te­ni­tor tes­ta­men­tar din 7 mai 2016. Iurie Beje­naru deţine ½ din imo­bil, cea­laltă jumă­tate fiind pro­pri­e­ta­tea mamei sale. Veci­nii sus­ţin că jude­că­to­rul locu­ieşte în acest imo­bil de „2-3 ani”, chiar dacă nu l-a decla­rat. Cel mai pro­ba­bil, acesta va indica imo­bi­lul în decla­ra­ţia de avere pen­tru anul 2016, an în care a intrat, ofi­cial, în pose­sia ei.

Judecător+procuror = casă de milioane

Iulia Sârcu, jude­că­toare la CSJ din 2005, locu­ieşte, împre­ună cu soţul său, fos­tul pro­cu­ror din cadrul Pro­cu­ra­tu­rii Gene­rale, Isai Sârcu, pen­sio­nat anul tre­cut, într-o casă de mili­oane din str. Basa­ra­bi­lor, mun. Chi­şi­nău. Cei doi soţi jus­ti­ţia­bili au intrat în pose­sia tere­nu­lui în anul 2002, iar în 2012 au reu­şit să fina­li­zeze con­struc­ţia casei, una cu două nive­luri şi man­sardă.

Un alt cuplu procuror/judecător, Maria şi Iurie Gher­vas, ea, jude­că­toare la CSJ din 2014, iar el, pro­cu­ror în cadrul sec­ţiei con­trol al urmă­ri­rii penale, sunt pro­pri­e­ta­rii unei case în or. Codru, mun. Chi­şi­nău. Imo­bi­lul este astăzi reno­vat, aşa cum poate fi obser­vat la faţa locu­lui. La Cadas­tru, acesta încă nu este nici măcar înre­gis­trat, iar tere­nul pe care este con­struit apare ca pro­pri­e­tate publică. Veci­nii din zonă cunosc însă că imo­bi­lul este pre­gă­tit pen­tru soţii Gher­vas.

Creditul de 1,65 de milioane şi casa în construcţie

Con­stan­tin Aler­guş este jude­că­tor la CSJ din 2005. În 1996, soţia sa, Sve­tlana Aler­guş, a obţi­nut, prin moş­te­nire, ½ dintr-un imo­bil din str. George Ene­scu din Chi­şi­nău, eva­luat şi în decla­ra­ţi­ile de avere ale jude­că­to­ru­lui la 1,7 mili­oane de lei. Inte­re­sant este fap­tul că în 2006, acest imo­bil era pus în gaj la Banca de Eco­no­mii pen­tru un cre­dit de 82 mii de lei, care încă nu a fost stins nici astăzi, când insti­tu­ţia finan­ci­ară nu mai există. Soţii Aler­guş deţin şi un alt imo­bil, pe str. Valea Albă, Chi­şi­nău, ridi­cat în 2014. Casa, cu două nive­luri, nu este încă gata, aşa cum arată ima­gi­nile sur­prinse de noi, la faţa locu­lui.

Valen­tina Cle­vadî este magis­trată din 1991, iar din 2006 lucrează la CSJ. În 2003, pe când judeca la Cur­tea de Apel Chi­şi­nău, magis­trata şi soţul său, Vasile, şi-au fini­sat con­struc­ţia casei cu o supra­faţă de 238 m. p. din com. Cio­rescu, mun. Chi­şi­nău, acolo unde cei doi soţi locu­iesc şi astăzi.
Imo­bi­lul are două nive­luri şi man­sardă şi este con­struit pe un teren de aproape 1500 de m. p.

Ala Cobă­neanu şi-a achi­zi­ţio­nat, în 2014, o casă şi un teren pen­tru con­struc­ţii în or. Cri­cova, mun. Chi­şi­nău, după un cre­dit luat de la Vic­to­ri­a­bank în sumă de 1,65 mili­oane de lei, cu ter­men de ram­bu­r­sare, iulie 2028. Casa încă nu este fini­sată, iar la faţa locu­lui pot fi văzute mate­ri­ale de con­struc­ţie, semn că lucră­rile sunt încă în toi.

Vale­riu Doagă a fost numit, recent, pen­tru exer­ci­ta­rea inte­ri­ma­tu­lui fun­cţiei de vice­pre­şe­dinte al CSJ şi pre­şe­dinte al Cole­gi­u­lui civil, comer­cial şi de con­ten­cios admi­nis­tra­tiv până la supli­ni­rea func­ţiei vacante. Acesta acti­vează în cadrul instan­ţei supreme încă din 2006.
În 2001, jude­că­to­rul a cum­pă­rat un lot de teren pe str. Ghe­or­ghe Caşu din Chi­şi­nău, iar în 2013, a fina­li­zat acolo con­struc­ţia unei case de locuit.

Continuarea citiţi pe Ziarul de Gardă