Hotărârea a fost pronunţată zilele trecute de Judecătoria Ştefan-Vodă. Victima a fost accidentată grav în 2014, iar de atunci nu se mai poate deplasa decât în scaun cu rotile. Magistraţii au concluzionat că acesteia i-au fost prejudiciate grav sănătatea şi integritatea fizică, în consecinţă i-a fost admisă cererea de încasare a prejudiciilor materiale şi morale. Astfel, instanţa a stabilit drept prejudiciu material suma de 64 de mii de lei; venituri ratate – 4.500 lei lunar, până la atingerea vârstei de pensionare; cheltuieli de reabilitare – 40.000 dolari (sau echivalentul în valută naţională); cheltuieli de deplasare – 800 euro (sau echivalentul în valută naţională); prejudiciu moral în mărime de 100.000 de euro (sau echivalentul în valută naţională). Hotărârea poate fi atacată în instanţa superioară.

În condiţiile în care instanţele din Moldova acordă sume infim de mici drept despăgubiri, avocaţii spun că este o decizie îmbucurătoare, deşi hotărârea poate fi atacată în instanţa superioară, scrie bizlaw.md.

„Este o practică salutabilă a instanţelor de judecată naţionale de a acorda prejudicii morale şi materiale reale şi efective”, a subliniat avocatul Promo-Lex, Vadim Vieru. Avocatul a mai spus că valoarea compensaţiilor acordate de către instanţele de judecată sunt mici, mai ales dacă este vorba despre prejudicii morale.