Şeful Comisiei Electorale Centrale a expediat o sesizare în acest sens la adresa Consiliului Superior al Magistraturii. Iurie Ciocan consideră că hotărârea emisă de Curtea de Apel Chişinău a fost ilegală şi s-a bazat pe argumente eronate. 

„Ţinând cont de situaţia social-politică din ţară şi anume de faptul nemulţumirilor manifestate de cetăţenii care au colectat şi au depus semnăturile în susţinerea organizării unui referendum constituţional, se deduce intenţia judecătorului de a evita adoptarea unei hotărâri conform legii, dar nepopulare, în acest fel într-un anumit segment al societăţii fiind lansat un impuls de imagine negativă spre alte autorităţi, precum este CEC, care din start a adoptat o hotărâre dictată de lege, şi spre CSJ, care a confirmat hotărârea Comisiei şi a anulat hotărârea Curţii de Apel Chişinău”, se spune în sesizarea şefului CEC.

„Având în vedere că hotărârea Curţii de Apel Chişinău din 14 aprilie curent a fost adoptată cu sfidarea evidentă a legii şi a produs intenţionat o rezonanţă negativă în societate şi asupra mai
multor instituţii de stat, fiind deschis susţinut nihilismul juridic propagat de contestatari, Comisia Electorala Centrală solicită examinarea detaliată şi sub toate aspectele a cauzei descrise şi luarea măsurilor de rigoare faţă de judecătorul în cauză”, se mai spune în document.

Amintim că decizia de a iniţia un referendum republican, în cadrul căruia participanţii urmau să se pronunţe pro sau contra alegerii şi demiterii şefului statului prin vot direct, reducerii numărului deputaţilor de la 101 la 71 şi limitării imunităţii parlamentare, a fost luată după protestul organizat pe 6 septembrie 2015 de Platforma Civică "Demnitate şi Adevăr".

Pe 30 martie 2016, Comisia Electorală Centrală a respins însă demersul pentru care au semnat peste 400 de mii de oameni. Şeful instituţiei a motivat că nu a fost respectată condiţia să fie cel puţin 20 de mii de semnături din jumătate dintre unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi, în prezent - raioane, iar în momentul votării acestei prevederi - judeţe.

Hotărârea CEC a fost anulată de Curtea de Apel Chişinău, iar autoritatea electorală a fost obligată să iniţieze plebiscitul. După ce Comisia a depus un recurs la CSJ, Curtea Supremă de Justiţie a anulat hotărârea Domnicăi Manole şi a menţinut-o pe cea a CEC.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.