În perioada ianuarie – aprilie 2013, inculpaţii au organizat emigrarea ilegală a cetăţenilor Republicii Moldova în spaţiul Schengen în baza paşapoartelor româneşti false.

Pentru 800 de euro de persoană, inculpaţii au realizat trecerea ilegală a frontierei de stat prin punctul „Chişinău Aeroport” a trei moldoveni. Aceştia au fost îmbarcaţi la bordul unei aeronave de pe cursa Chişinău-Veneţia, iar ulterior, reîntorşi în ţară de către autorităţile Italiei şi Spaniei, care au şi depistat falsul în acte. Fiind informat despre reîntoarcerea cetăţenilor în ţară, şeful SCF „Chişinău Aeroport” nu a întocmit actele de constatare cu ulterioara sesizare a organului de urmărire penală pentru examinare şi adoptarea unei soluţii legale pe caz, tăinuind faptul trecerii ilegale a frontierei de stat.

La demersul procurorilor, şeful Secţiei control de frontieră a fost suspendat. Suspecţii riscă până la cinci ani închisoare, amenzi a câte 16 mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii de până la cinci ani.