Potrivit sursei, scri­soare adre­sată CSM-ului este sem­nată de peste 15 jude­că­tori de la CA Chi­şi­nău, prin­tre care Iurie Ior­dan, Marina Anton sau Şte­fan Niţă. Nu au sem­nat scri­soare pre­şe­din­tele Cur­ţii de Apel, Ion Pleşca, şi nici vice­pre­şe­din­tele Xeno­fon Uli­a­no­vschi.

„Noi, jude­că­to­rii, nu putem înfăp­tui jus­ti­ţia sub ame­ninţa­rea răs­pun­de­rii penale, asi­gu­ra­rea inde­pen­denţei şi impa­rţi­a­li­tă­ţii în pro­ce­sul de înfăp­tu­ire a jus­ti­ţiei, ţine de obli­ga­ţia profesională a fie­că­rui jude­că­tor, motiv din care avem obli­ga­ţia de a ne opune atât acte­lor indi­vi­du­ale de inti­mi­dare şi per­se­cu­tare a jude­că­to­ri­lor, cât şi a celor cu carac­ter sis­te­mic – con­se­cinţă a abu­zu­ri­lor de drept admise în cazuri indi­vi­du­ale”, se mai arată în scri­soare.

Jude­că­to­rii con­si­deră că acţiu­nile pro­cu­ro­ru­lui gene­ral interimar îndrep­tate împo­triva jus­ti­ţiei nu pot rămâne fără reac­ţie din par­tea jude­că­to­ri­lor.

Ziarul de Gardă mai scrie că soli­da­ri­za­rea jude­că­to­ri­lor în mod public în favoa­rea unui coleg este prac­tic o pre­mieră pen­tru sis­te­mul de jus­ti­ţie din ţara noas­tră. 

Precizăm că astăzi Platforma Civică Demnitate şi Adevăr organizează un miting de susţinere a judecătoarei Domnica Manole.

Sesizarea procurorului general interimar prin care cere urmărirea penală a judecătoarei Domnica Manole a fost criticată dur de societatea civilă. Astfel, mai multe organizaţii nonguvernamentale au semnat un apel către Procuratură şi CSM, în care afirmă că solicitarea lui Harunjen este una tendenţioasă şi periculoasă pentru întregul sistem judecătoresc.
 
Domnica Manole a expediat o declaraţie ambasadelor acreditate la Chişinău în care trage un semnal de alarmă privind intimidarea sa pentru că şi-a permis pe parcursul activităţii să critice promovări ale magistraţilor şi că fiind membră a Colegiului Disciplinar a votat pentru pedepsirea unor judecători controversaţi precum Ion Druţă.

Amintim că procurorul general interimar cere pedeapsă penală pentru judecătoarea Curţii de Apel Chişinău Domnica Manole. Este vorba despre magistrata care a obligat Comisia Electorală Centrală să iniţieze referendumul de modificare a Constituţiei, pentru care au semnat peste 400 de mii de oameni. Eduard Harunjen invocă argumentele expuse în hotărârea Curţii Supreme de Justiţie, instanţa care a casat decizia magistratei. La rândul său, Domnica Manole consideră că sesizarea este nemotivată.