„Judecătorii „au sarcina hotărârii finale asupra vieţii, libertăţilor, drepturilor, obligaţiilor şi proprietăţii cetăţenilor”. Independenţa acestora nu este o prerogativă sau un privilegiu în propriul lor interes, ci în interesul statului de drept şi al celor care caută şi doresc înfăptuirea justiţiei. Niciun judecător nu poate soluţiona corespunzător în condiţii de teamă sau anticipând o favoare din orice sursă ori aflându-se sub orice influenţă neadecvată”, se spune în comunicatul de presă.

Vedeţi mai jos declaraţia integrală a judecătorilor români:

Asociaţia „Forumul Judecătorilor din România” manifestă susţinerea faţă de principiile care stau la baza demersurilor judecătorilor Curţii de Apel Chişinău şi al asociaţiilor civice din Republica Moldova (Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Ambasada Drepturilor Omului, Asociaţia „Promo-LEX”, Asociaţia pentru Democraţie Participativă, Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă, Asociaţia Presei Independente, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Centrul pentru Jurnalism Independent, Institutul de Politici Publice, Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, Transparency International Moldova) în situaţia judecătorului Domnica Manole, din cadrul Curţii de Apel Chişinău.

Potrivit art. 10 şi următoarele din Avizul nr. 1 (2001) al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni (CCJE) în atenţia Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei referitor la standardele privind independenţa puterii judecătoreşti şi inamovibilitatea judecătorilor, independenţa judecătorilor este o condiţie obligatorie pentru existenţa statului de drept şi garanţia fundamentală a unui proces echitabil. Judecătorii “au sarcina hotărârii finale asupra vieţii, libertăţilor, drepturilor, obligaţiilor şi proprietăţii cetăţenilor”. Independenţa acestora nu este o prerogativă sau un privilegiu în propriul lor interes, ci în interesul statului de drept şi al celor care caută şi doresc înfăptuirea justiţiei.

De asemenea, foarte recent, Declaraţia cu privire la Principiile de Independenţă a Justiţiei adoptată de Conferinţa Preşedinţilor de Instanţe Supreme din Europa Cen­trală şi de Est la Brijuni, Croaţia, la 14 octombrie 2015, confirmă că independenţa aparţine atât justiţiei privită ca sistem, cât şi fiecărui judecător privit în mod individual, în raport cu o cauză concretă pe care o are de soluţionat. Niciun judecător nu poate soluţiona corespunzător în condiţii de teamă sau anticipând o favoare din orice sursă ori aflându-se sub orice influenţă neadecvată.

Menţinerea independenţei justiţiei este esenţială pentru realizarea obiectivelor şi pentru o funcţionare performantă într-o societate liberă guvernată de statul de drept. Imparţialitatea şi aparenţa de imparţialitate sunt esenţiale pentru exercitarea corespunzătoare a funcţiei judiciare, ce se aplică nu doar deciziei în sine, ci şi procesului prin care se ia decizia, fiind datoria instituţiilor statului de a respecta şi observa obiectivele şi funcţiile corespunzătoare ale sistemului judiciar.

În procesul de luare a deciziilor, datoria judecătorului unic sau a completului de judecători de a pronunţa hotărârea nu trebuie supusă ingerinţei sau influenţei din partea vreunui judecător care nu a fost desemnat în cauză, a consiliului judiciar, a ministerului justiţiei sau a oricărui alt oficial guvernamental sau instituţie, exceptând faptul că hotărârea poate fi atacată la o instanţă superioară.

Asociaţia „Forumul Judecătorilor din România” este o persoană juridică de drept privat, independentă, non­profit, neguvernamentală şi apolitică, asociaţie profesională a judecătorilor, îşi propune să contribuie la progresul societăţii prin acţiuni ce au drept scop realizarea unei justiţii independente, imparţiale şi performante, afirmarea şi apărarea independenţei justiţiei faţă de celelalte puteri ale statului, precum şi prin iniţierea, organizarea, sprijinirea, coordonarea şi realizarea de proiecte privind îmbunătăţirea, modernizarea şi reformarea sistemului de administrare a justiţiei.

31.05.2016
judecător Dragoş Călin, Curtea de Apel Bucureşti, copreşedinte
judecător Ionuţ Militaru, Curtea de Apel Bucureşti, copreşedinte

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.