Într-un material publicat pe Ziarul Naţional, jurnalistul scrie: „Nu voi polemiza pe marginea acelei decizii (opinia mea e că formal justiţia a avut dreptul să respingă referendumul, dar CEC şi Parlamentul nu au acţionat cu bună-credinţă). Am zis anterior că, în Republica Moldova, niciun fel de argumente juridice nu mai contează. Afirm doar că reacţia procurorului general interimar este una absolut inadecvată, ba chiar una demonstrativă”.

„Dar ziceam de reacţia inadecvată. Procurorul general interimar Harunjen a expediat Consiliului Superior al Magistraturii o sesizare prin care cere acordul cu privire la pornirea urmăririi penale şi pedepsirea judecătorului Domnica Manole. Urmărire penală! Vi se pare normal? A atentat cumva acea decizie la securitatea statului?! Dar celelalte decizii ale celorlalţi judecători nu le-a observat procurorul? Care nu că ar fi dubioase, dar sunt evident contrare legii! Toate deciziile judecătorilor raideri, luate în bază de xerocopii a arbitrajelor inexistente şi/sau în baza acordurilor de împrumut/garanţie false, în favoarea unor firme rezidente în ţări din lista neagră a CNA. Toate deciziile judecătorilor din spălătoria a zeci de miliarde bani murdari ruseşti. Dar trucarea softului de distribuire aleatorie a dosarelor nu e crimă? Ca să nu mai vorbesc de altele. Un procuror interimar, care ar putea ajunge general după ce va fi numit de noul şef al statului, n-ar trebui să demonstreze abilităţi de reformator veritabil? Ar trebui, desigur. Dar nu va demonstra. Pentru că e parte componentă a sistemului. Şi niciun procuror german (aşa-i, Mihail Fiodorovici?!) nu va putea schimba sistemul. Un sistem al justiţiei şi al procuraturii putred şi corupt de sus până jos (priviţi investigaţiile din mass-media şi să mă ierte cei necorupţi – dar ei nu decid nimic) nu se reformează din interior. Nici sistemic, aşa cum înţelege şi vrea s-o facă guvernarea”, mai scrie Victor Ciobanu.

În context, editorialistul spune că reforma justiţiei şi a Procuraturii este o mimare şi o simplă bifare. „Reforma justiţiei şi a procuraturii n-a fost, nu este şi nu va fi. Punct. Tot ce s-a făcut, se face şi se va face sub acest paravan (legi noi, salarii majorate, costumaţie nouă) sunt o mimare, o bifare - ce vreţi, numai nu reforme. Acum înţelegeţi, ce scop urmăreşte mantra repetată de toţi guvernanţii şi comentatorii afiliaţi – nu schimbăm oamenii, asta nu rezolvă nimic, trebuie reforme sistemice de sistem, vorba premierului. Or, reformele sistemului, sau mai exact mimarea lor, fără a schimba oamenii din sistem, nu au niciun sens. Lucru absolut evident, dacă e să invocăm şi cazul Georgiei. Altfel, sistemul cu aceiaşi oameni va rămâne intact. Cu concursuri mimate, în condiţiile legilor noi, tot ei se vor alege pe ei”, se arată în material.

„Schimbarea sistemică trebuie înlocuită cu schimbarea sistemului. Ce înseamnă asta? Am mai zis – toţi afară din sistem! Fără excepţii. Chiar dacă vor suferi şi oameni nevinovaţi. Dar altfel nu se poate. Deja nu se poate. Apoi sistemul selectat şi completat din nou, prin sita deasă a unui concurs onest şi transparent. Întrebarea-cheie este – cine-l va organiza? Fireşte, deja o altă guvernare”, punctează Ciobanu.

Amintim că procurorul general interimar cere pedeapsă penală pentru judecătoarea Curţii de Apel Chişinău Domnica Manole. Este vorba despre magistrata care a obligat Comisia Electorală Centrală să iniţieze referendumul de modificare a Constituţiei, pentru care au semnat peste 400 de mii de oameni. Eduard Harunjen invocă argumentele expuse în hotărârea Curţii Supreme de Justiţie, instanţa care a casat decizia magistratei. La rândul său, Domnica Manole consideră că sesizarea este nemotivată.