După ce, anterior, intermediarul din stânga Nistrului a pretins de la întreprinderea de stat o datorie şi penalităţi care depăşesc 350 de milioane de lei, astăzi, acesta a declarat că ar fi greşit calculele şi a revizuit în scădere valoarea restanţelor. În aceste condiţii, reprezentantul „Energocom” a solicitat o pauză, pentru a face cunoştinţă cu noile date prezentate de reclamant. 

Reprezentanţii companiei „Energocapital” au declarat, în cadrul şedinţei de judecată, că au greşit atunci când au solicitat de la „Energocom” dobânzi în valoare de 12 milioane de lei şi penalităţi de 14 milioane, pe lângă datoria de 325 de milioane de lei, acumulată din neplata la timp a energiei livrate.

În aceste condiţii, pârâtul a solicitat o amânare a şedinţei pentru a examina noile calcule prezentate de reclamant.

Apărătorul Întreprinderii de Stat „Energocom” a refuzat şi de această dată să discute cu presa, iar directorul executiv al „Energocapital” a declarat după şedinţă că suma datoriei, de 325 de milioane de lei, pe care anterior o pretindea de la reclamat, s-ar fi micşorat între timp.

Anterior, Republica Moldova cumpăra energia electrică direct de la Centrala de la Cuciurgan, iar firma de la Tiraspol a apărut în schemă în 2014. Directorul executiv al „Energocapital”, Mihail Dobrov, s-a arătat deranjat de criticile apărute în presă cu referire la compania pe care o conduce şi susţine că apariţia intermediarului a fost o necesitate.

Şi de această dată directorul executiv al „Energocapital” a declarat că nu ştie cine este adevăratul fondator al companiei. Mihail Dobrov a menţionat repetat că firma pe care o conduce nu ar avea legătură cu jaful din sistemul bancar, aşa cum au declarat anterior unii experţi în energetică. Următoarea şedinţă de judecată va avea loc pe 2 august.