„Revin cu o singură rugăminte către ONG-uri şi instituţiile europene - nu vreau nimic mai mult, doar un singur lucru: un proces public. Cereţi acest lucru. Nu pentru mine. Mie deja mi se sugerează că sentinţa este deja dictată. Oamenii însă au dreptul să cunoască ce se întâmplă în acest „spectacol regizat”. Mai ales că sunt multe detalii importante despre care nu se vorbeşte în faţa presei, iar eu sunt bruscat de mascaţi înarmaţi ca să nu reuşesc să spun vreun cuvânt”.

Filat s-a referit şi la prelungirea mandatului său de arestare: „Cu două săptămâni mai devreme, mandatul de arest pe numele meu a fost prelungit cu încă 30 de zile: cu aceleaşi motive irelevante, neprobante, dar anunţate cu mult fast de procuror într-o şedinţă cu uşile închise... într-un proces, care este de fapt un linşaj politic, nimic mai mult. Se vorbeşte că sunt probe. Dacă sunt, de ce să nu vadă şi să le audă cetăţenii? Sunt sigur că sunteţi curioşi. De ce procurorul refuză să accepte ca acest proces să fie public? Motivul este unul foarte simplu: caracterul public al şedinţei ar arată oamenilor ce s-a întâmplat de fapt în sistemul bancar şi cine sunt adevăraţii eroii”, a scris Filat.

„Se tot vorbeşte despre faptul ca eu influenţez ancheta, fiind izolat total, fără un proces public, fără acces la presă, neavând absolut niciun instrument. Cum şi cu ce să influenţez? Toţi martorii acuzării au fost deja audiaţi în faţa judecătorilor. Pe cine şi ce aş mai putea eu influenţa? Totodată, un detaliu foarte important, aproape toţi martorii acuzării au calitate procesuală fie în alte dosare, fie în dosare similare, instrumentate de procuror. Toţi pot fi şantajaţi de acuzare: „Declari împotriva lui Filat, vei fi liber sau vei avea o pedeapsa mai blândă”. Despre asta procurorul nu vrea să ţină o cuvântare în faţa presei? Nu vrea. Întrebaţi-va de ce ascunde aceasta informaţie de interes public?”, a mai spus fostul premier.

Totodată, Filat mai afirmă că cei care investighează jaful nu au niciun interes ca adevărul să fie aflat: „Câteva mici detalii doar: BEM reprezintă cea mai mare problema în „jaful secolului”, dar din suma de 13,5 miliarde, aproximativ 6 miliarde s-au dus la BEM, diferenţa - a ajuns la BSM si UNIBANK. Bănci private şi cu oameni care au acţionat în aceste bănci şi instituţii ale statului care nu şi-au făcut datoria ca să nu permită acest jaf. Nu se vorbeşte şi nu se face nimic în acest furt. De ce? Pentru că cei care investighează jaful nu au niciun interes să afle adevărul. Sau poate nu au voi să acţioneze? Sper că raportul Kroll 2 va fi făcut public, ca să se ştie ce s-a întâmplat cu adevărat şi nu de la cei care au participat la furt. Iar dacă nu va fi publicat, nu uitaţi să vă întrebaţi de ce iar se ascunde”.

Amintim că Judecătoria Buiucani a respins recursul prin care avocatul lui Filat solicita ca şedinţele în acest dosar să fie publice. Tot atunci, a fost prelungit şi mandatul de arestare pe numele fostului premier, chiar dacă termenul precedent expiră peste două săptămâni.