Potrivit apărătorului, Cur­tea a soli­ci­tat Guver­nu­lui Republicii Moldova să pre­zinte între­gul dosar penal pen­tru exa­mi­nare, dar şi să dea expli­ca­ţii cu pri­vire la scoa­te­rea de sub urmă­rire penală a trei incul­paţi care figurau în acest dosar.

„Pe 20 martie 2016, Curtea Europeană a comunicat această cerere Guvernului Republicii Moldova. A prezentat scurt sumar al faptelor, a cerut de la Guvernul Republicii Moldova ca în termen de două luni, de la data comunicării, să prezinte observaţiile sale. Şi anume, să prezinte întregul dosar penal pentru examinare, să prezinte explicaţii pe marginea scoaterii de sub urmărire penală a trei inculpaţi, care au participat la acest atac armat, inclusiv deputatul Ţuţu”, a declarat Roman Zadoinov.

„Prezentarea argumentelor şi informaţiilor de ce şedinţele de judecată s-au desfăşurat cu uşile închise, fără accesul părţilor vătămate şi, con­trar pre­ve­de­ri­lor art. 2 al CEDO, care pre­vede nece­si­ta­tea efec­tuă­rii unei anchete efec­tive a tutu­ror cir­cum­stan­ţe­lor din dosar, de ce jude­că­to­rul de instruc­ţie care a exa­mi­nat înce­ta­rea urmă­ri­rii penale în pri­vinţa aces­tor incul­paţi nu a infor­mat păr­ţile în pro­ces des­pre această exa­mi­nare, de ce jude­că­to­rul de instruc­ţie a ascuns de la par­ti­ci­pan­ţii la pro­ces data, locul şi ora exa­mi­nă­rii aces­tui subiect în şedinţa de jude­cată, de ce nu a expe­diat păr­ţi­lor la pro­ces copia înche­ie­rii pe care a emis-o pri­vind scoa­te­rea de sub urmă­rire penală a trei incul­paţi”, a adăugat avocatul.

Amintim că pe 10 mai curent, şedinţa de judecată în cazul omorului din Codrii Orheiului din aprilie 2012, în care deputatul PD Constantin Ţuţu este acuzat de huliganism, a fost amânată. Tot atunci, avocatul părţii vătămate a anunţat că au fot amânate deja 50 de şedinţe de judecată, iar pronunţarea sentinţei este tărăgănată.

În aprilie 2012, Constantin Ţuţu a fost implicat într-o încăierare cu focuri de armă lângă un restaurant din apropiere de Orhei, în urma căreia a murit Alexei Veretco, de 42 de ani. După ce persoana care l-ar fi omorât pe Veretco s-a predat, ceilalţi trei suspecţi, inclusiv Ţuţu, au fost scoşi de sub urmărire pentru omor, fiind, în schimb, cercetaţi penal pentru huliganism. Procesul de judecată a început în 2013.

Dacă va fi găsit vinovat, Constantin Ţuţu riscă până la şapte ani de închisoare.
 
Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.