În adresarea Curţii Supreme de Justiţie, depusă pe 12 martie curent, Curţii Constituţionale i s-a cerut interpretarea articolelor 116 alin. (2) şi (4) şi 136 alin. (1) din Constituţie. Or, CSJ a cerut Curţii să se expună dacă judecătorii de drept comun şi judecătorii constituţionali au dreptul să-şi continue mandatele expirate până sunt înlocuiţi. Curtea Supremă de Justiţie a argumentat necesitatea prelungirii mandatelor judecătorilor de drept comun şi al celor constituţionali „pentru a nu fi periclitată buna-desfăşurare a activităţii instanţelor de drept comun şi a Curţii Constituţionale”.

De notat că, potrivit articolului 116 alin. (2) din Constituţie, judecătorii îşi desfăşoară activitatea până la atingerea plafonului de vârstă. Curtea Constituţională consideră însă că situaţia judecătorilor din cadrul judecătoriilor şi curţilor de apel este diferită de situaţia judecătorilor din cadrul Curţii Supreme de Justiţie, din punctul de vedere al prelungirii mandatului lor. 

„În cazul judecătorilor din cadrul judecătoriilor şi al curţilor de apel operează instituţia transferului judecătorilor din cadrul altor instanţe. În privinţa judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie, Curtea a ţinut cont de circumstanţele de fapt ale imposibilităţii transferului altor judecători la această instanţă şi de acţiunea întârziată a Parlamentului în numirea în funcţie a judecătorilor, în anumite cazuri, realitate relevată şi de autorul sesizării. Aşadar, Curtea a constatat situaţia net diferită în care se găsesc judecătorii instanţei supreme, în comparaţie cu ceilalţi judecători de drept comun, fapt care determină posibilitatea continuării mandatului de judecător şi după ce intervine vacanţa funcţiei, până la înlocuire, pentru a nu fi create impedimente pentru funcţionarea eficientă a acestei autorităţi”, se spune în hotărârea Curţii Constituţionale.

Cu referire la judecătorii CC, şase la număr, numiţi pentru un mandat de 6 ani, dintre care doi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea a subliniat că „în pofida prevederilor legale care instituie pentru autorităţile competente termene exprese de a numi judecătorii constituţionali, practica demonstrează că judecătorii Curţii Constituţionale sunt numiţi după o perioadă considerabilă de la expirarea mandatului predecesorilor”.

În aceste circumstanţe, Curtea a notat: „Constituţia nu admite disfuncţionalităţi în exercitarea jurisdicţiei constituţionale datorate inacţiunii autorităţilor care numesc în funcţie judecătorii Curţii Constituţionale. Or, tergiversarea numirii în funcţie a unui judecător nou după expirarea mandatului unui judecător al Curţii Constituţionale periclitează activitatea acestei autorităţi care garantează supremaţia Constituţiei, realizarea principiului separaţiei puterilor în stat şi responsabilitatea statului faţă de cetăţean şi a cetăţeanului faţă de stat”.

Sesizarea a fost examinată de preşedintele CC, Alexandru Tănase, şi judecătorii Curţii, Igor Dolea, Aurel Băieşu, Tudor Panţîru şi Victor Popa. Hotărârea luată de CC este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac şi a intrat în vigoare odată cu adoptarea.