Decizia magistraţilor de la Curte vine în urma a două sesizări la acest subiect, depuse de Judecătoria Centru – în martie şi în aprilie 2016. Este vorba de un articol despre încălcarea regulilor din domeniul metrologiei, care prevede sancţionarea cu amendă de 300 de unităţi convenţionale a persoanei juridice şi a persoanei cu funcţie de răspundere. 

Autorul a pretins că modul de reglementare a sancţiunii din art. 345 alin.(2) din Codul contravenţional, care nu permite instanţei de judecată să individualizeze sancţiunea la circumstanţele inedite ale cauzei, este contrară Constituţiei. Astfel, pentru anumite încălcări din acest articol din lege este stabilită sancţiunea fixă prin „amendă de 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice şi persoanei cu funcţie de răspundere”.

Aceste adresări la Curte au fost iniţiate de avocatul unei părţi într-un proces de judecată, care a fost sancţionată de Agenţia pentru Protecţia Consumatorului pentru că nu a indicat în preţ şi costul pentru 1 gram de produs. Avocatul totuşi susţine că partea în proces a întrunit restul condiţiilor, iar afişarea preţului pentru un gram nu este stabilită de lege în mod direct.

Acesta a declarat că Legea Supremă încurajează un mod de pedepsire pe măsura încălcării, care să ţină cont de detaliile concrete ale felului în care persoana a încălcat sau a respectat legea. Iar în cazul acestei legi, autorul susţine că acest principiu nu este respectat, aşa cum stabileşte o amendă fixă, fără să fie luate în calcul alte împrejurări.

În termen de trei luni, Guvernul va prezenta Parlamentului modificările indicate de Curte. La rândul său, Parlamentul va examina în mod prioritar acest proiect de lege.