Dosarul este examinat de magistratul Alexandru Gafton, de la Judecătoria Centru. Reclamantul a solicitat o amânare a şedinţei pentru a examina anumite materiale prezentate de avocatul Energocom. Reprezentanţii companiei intermediare din stânga Nistrului, Energocapital, susţin că suportă pierderi din cauza unor datorii pe care le-ar fi acumulat întreprinderea de stat de la Chişinău.

„Restanţele se ridică la 15 milioane de dolari. Suportăm pierderi foarte mari din cauza că partenerul nostru Energocom nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate”, a declarat directorul executiv al Energocapital, Mihail Dobrov. Apărătorul Întreprinderii Energocom a refuzat să discute cu presa.

La şedinţă a fost prezent expertul economic Sergiu Tofilat, care afirmă că Energocapital, care intermediază procesul de livrare a curentului, ar jefui consumatorii din Moldova de milioane de lei în fiecare lună. Asta pentru că firma din stânga Nistrului nu ar plăti pentru gazul folosit la producerea energiei electrice, aşa cum nu plătesc nici consumatorii din regiunea transnistreană, iar costurile ar fi trecute în contul datoriilor Moldovagaz către Gazprom.

„Toată problema constă în faptul că această companie intermediară Energocapital primeşte gazul de la autorităţile transnistrene, dar gazul este de fapt livrat de către Moldovagaz şi nota de plată până la urmă o vom primi noi, respectiv ei, neachitând gazul, au doar costul de procesare şi toată diferenţa dintre preţul real şi costurile de procesare şi-o pun în buzunar. Cam la aşa concluzie putem ajunge”, afirmă Sergiu Tofilat.

Directorul executiv al companiei Energocapital a evitat să spună cât plăteşte pentru gaz.

Anterior, Republica Moldova procura energia electrică direct de la Centrala de la Cuciurgan, iar intermediarul a apărut în schemă abia în 2014. O investigaţie recentă a organizaţiei media The Black Sea a arătat că Energocapital aparţine unor firme off-shore care ar fi fost implicate în jaful din sistemul bancar al Republicii Moldova. Reprezentanţii companiei califică aceste date drept informaţii bazate pe emoţii.

„În activitatea noastră nu există niciun element criminal. De ce a fost creată această firmă, nu ştiu. Am fost invitat să mă angajez într-o companie deja existentă. Toate aceste discuţii, precum că banii sunt transferaţi în zone off-shore, sunt, de fapt, informaţii neveridice, bazate pe emoţii. Nu înţeleg tentativele acestea de a căuta urme de criminalitate”, a mai spus directorul executiv al Energocapital.

În acelaşi timp, presa a scris că banii pentru gazul livrat cetăţenilor din dreapta Nistrului ar ajunge în buzunarul unor politicieni influenţi de la Chişinău, dar şi a unor lideri din stânga Nistrului. Directorul executiv al Energocapital dezminte informaţia, dar nu precizează cine este adevăratul fondator al companiei.

„Nu ştiu cine este fondatorul. Eu activez împreună cu consiliul de observatori, împreună cu managerii companiei, aşa că nu pot să vă spun cine este. Sunt nişte oameni obişnuiţi, sunt oameni în viaţă, sunt oameni reali, au toate procurile necesare, ei activează în numele fondatorului companiei. Cine este acolo sus, nu se cuvine să ştiu. Nu colaborez cu deputaţii moldoveni, la fel cum nu colaborez nici cu deputaţii din stânga Nistrului”, a mai spus Dobrov.

Următoarea şedinţă de judecată în procesul Energocom - Energocapital va avea loc pe 10 mai.