„Trebuie să menţionez, de la bun început, că pentru prima dată Ministerul Justiţiei a intervenit pe proiectele de legi elaborate de grupul de lucru condus de mine, până acum aşa ceva nu s-a mai întâmplat. Dar acum, până a expedia proiectul la guvern, au fost introduse anumite modificări care, la prima vedere, par minore, dar de facto ar putea să afecteze într-o măsură considerabilă eficienţa luptei cu crima organizată şi corupţia”, a explicat Gribincea.

Preşedintele Centrului de Resurse Juridice mai spune că nu înţelege de ce au fost operate aceste schimbări, mai ales că acestea nici nu au fost anunţate în cadrul grupului de lucru.

„Noi nu am înţeles din ce motive au fost introduse aceste modificări, mai ales că am avut reprezentanţi ai Procuraturii în grupul de lucru şi niciodată astfel de propuneri nu au sunat, astfel de chestiuni nu au fost discutate. Probabil, există anumite explicaţii dictate de interese instituţionale. Dar eu sunt sigur că asupra acestor chestiuni se va mai reveni în Parlament sau în guvern”, a precizat sursa.

Amintim că odată cu intrarea în vigoare a noii legi cu privire la Procuratură, 1 august 2016, în Republica Moldova îşi va începe activitatea Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale - procuratură specializată în exercitarea şi conducerea urmăririi penale, reprezentarea învinuirii în instanţele de judecată în cauzele vizând infracţiunile de tortură, cele cu caracter terorist, cele săvârşite de organizaţiile criminale.

Totodată, de pe 1 august curent, toate procuraturile specializate, cu excepţia Procuraturii Anticorupţie - care va fi reorganizată, vor fi lichidate.

Potrivit noii legi, pe 1 ianuarie 2017 procuraturile sectoarelor Botanica, Buiucani, Centru, Ciocana şi Râşcani şi Procuratura municipiului Chişinău vor fuziona într-o singură procuratură – Procuratura Municipiului Chişinău. De asemenea,  Procuratura Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia, procuraturile din Ceadâr-Lunga, Comrat şi Vulcăneşti vor fuziona într-o singură procuratură – Procuratura UTA Găgăuzia. Această prevedere se conţine în noua Lege cu privire la Procuratură, care va intra în vigoare pe 1 august curent.